'GAJK slaat bruggen tussen boeren en maatschappij'

Suzanne Ruesink uit Aalten is de nieuwe voorzitter van het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK). Ze runt samen met haar ouders een melkvee- en varkensbedrijf in Aalten.

Waarom deze klus?

'Ik zit al een tijd in het GAJK-bestuur. Ik heb aangegeven de functie als voorzitter voor twee jaar in te willen vullen.
'Daarna wordt het tijd voor vernieuwing en geef ik anderen graag de kans om bij deze geweldige club te kunnen aansluiten.'

Waar staat het GAJK voor?

'We willen de belangen behartigen van jonge boeren in Gelderland. Het is onze taak ervoor te zorgen dat er niet óver de jonge boeren wordt gepraat maar mét. Het GAJK wil ook bruggen slaan tussen boeren en maatschappelijke organisaties.
'We zijn ons ervan bewust dat we onderdeel zijn van een maatschappij die veel meningen heeft over onze manier van werken. Het is aan het GAJK om samenwerking te zoeken en zo ruimte te creëren, zodat boeren kunnen blijven ondernemen.'

Hoe is de relatie met LTO?

'Wat ons anders maakt dan LTO is dat wij vooral focussen op bedrijfsovername. Het is voor ons van belang dat bedrijven kunnen worden overgenomen. Dat jongeren worden voorbereid op de keuze die ze moeten maken of ze überhaupt het bedrijf willen overnemen en zo ja, op welke manier dat dan het beste kan. Zodat alle partijen uiteindelijk tevreden zijn.
'Is het bedrijf overgenomen, dan komt LTO in beeld. We werken samen, omdat we uiteindelijk veel dezelfde belangen hebben. Wij hebben als GAJK niet de mankracht om ons vol in te zetten voor de lobby van de verschillende sectoren. LTO heeft baat bij bedrijfsovernames, maar het is niet hun speerpunt.
'Door op bepaalde onderwerpen de samenwerking op te zoeken creëren we een win-winsituatie, waarbij uiteindelijk alle boeren zijn gebaat.'

Zijn er veel opvolgers in Gelderland?

'We hebben duizend leden. Veel zijn werkzaam in de sector. Er zijn ongeveer tweehonderd bedrijfsopvolgers.'

Wat zijn de meest heikele kwesties voor jonge ondernemers in Gelderland?

'Het Gelderse Plussenbeleid. We weten nog niet hoe dit er precies gaat uitzien en wat dat betekent voor jonge boeren. Maar ook de PAS, het hele mestprobleem en het niet krijgen van vergunningen voor mestverwerking.
'Op dit moment spelen vooral de slechte opbrengstprijzen. Die zorgen ervoor dat bedrijfsovernames naar achteren worden geschoven en er weinig tot geen ruimte is om te investeren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer