Nieuwe allianties

Nieuwe+allianties
© Provincie Limburg

Wie mij een beetje kent, weet dat ik geen zitvlees heb. Ik wil beleid en regels maken op basis van de praktijk, de werkelijkheid, en dus ga ik zoveel mogelijk op pad. Praten met ondernemers om te weten waar zij tegenaan lopen, wat hen beweegt. De 'wandelingen' langs kippen-, varkens- en rundveehouders, langs de glastuinbouw en de winterse kale velden, de openhartige gesprekken met de ondernemers; telkens weer word ik verrast door de veer- en innovatiekracht.
De varkenshouder bijvoorbeeld die in zijn stallen microfoons heeft geïnstalleerd. Hij hoort dan meteen als een dier begint te hoesten, kan ingrijpen en voorkomt daarmee eventuele besmetting van andere dieren. Onder de streep daalt in zijn bedrijf het gebruik van antibiotica en dat is exact wat de sector wil. Petje af, want de varkenshouders hebben het moeilijk. Het water staat hun tot de lippen en toch investeren ze in kwaliteit, in hun dieren.
De wandeltocht door de provincie heeft me nog meer geleerd. Ik zie bijzondere allianties tot stand komen. Pluimveehouders die samenwerken met voerproducenten voor hun kippen. Samen maken ze eieren nog duurzamer; biologisch-dynamisch, waardoor ze een hogere prijs kunnen bedingen bij retailers, want de consument wil bewuster eten.
Ik zie boeren die kennis delen en taken verdelen. De een heeft nu eenmaal meer affiniteit met commercie en onderhandelen, de ander zit het liefst de hele dag in zijn stallen. Allianties sluiten loont. Er is zelfs een 'boomgaardei' gemaakt. Een fruitboomkweker levert bomen die de kippen beschermen tegen roofvogels. Allianties die bijzondere producten opleveren voor nichemarkten. Interessant, want schaalvergroting mag dan onontkoombaar zijn, voor speciale producten is altijd markt.
Misschien schuilt hierin de oplossing voor onze varkenshouders. Want hier in Europa is varkensvlees weliswaar verworden tot bulk, wereldwijd gezien ligt dat anders. We produceren het beste vlees en dat moeten we gaan uitventen. Holland Varken moet een merknaam worden, een begrip. Daar wil ik me in het bestuur sterk voor maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer