Doping

Doping
© Nieuwe Oogst

De verlokkingen zijn enorm voor topsporters. Je ziet het peloton bij je vandaan fietsen of ze schaatsen bij je weg ondanks dat je keihard traint en volledig voor je sport leeft. Telkens weer beland je naast de prijzen en zijn er anderen die er met de eer (en de euro's) vandoor gaan. Dat moet enorm steken.
Ik stel me zo voor dat deze sporters in het begin nog denken: 'Ik ga nog harder trainen of anders trainen.' Ze gaan op zoek naar een andere fiets (al dan niet mechanisch aangedreven) of schaatsen of tegenwoordig misschien al naar een ander racket. Maar wat je ook probeert, het lukt maar niet om op dat podium te belanden.
Ook hier kunnen we waarschijnlijk de parallel met het tuindersvak weer trekken. Ook wij zijn continu op zoek naar de top, want alleen als je top presteert, 'blijf je boer'. Het is de laatste jaren toch een afvalkoers gebleken waar we in verkeren. En het is niet zo dat wie het laatste wiel had, niet hard genoeg trainde, maar misschien toevallig op het verkeerde moment was overgestapt op de klapschaats of andere flights.
De vergelijking met sporters kunnen we wellicht ook maken met doping en gewasbeschermingsmiddelen. Wat een paar jaar geleden nog volkomen legaal was en gemeengoed, is inmiddels op de zwarte lijst terechtgekomen. Middelen waar recent sporters op zijn betrapt, zijn in het ene land verboden en in het andere land vrij verkrijgbaar. Ook daar hoeven we niet voor te hebben doorgeleerd om de gelijkenissen te zien met onze tak van sport.
Voor ons is het steeds lastiger om met het afnemen van het aantal middelen toch gezonde gewassen te behouden en topprestaties neer te zetten. Er komen haast geen nieuwe middelen bij en resistentie ligt op de loer. De dopingautoriteiten op ons gebied worden, volkomen terecht, ook steeds strenger.
Wij zullen als agrarische ondernemers dus nog inventiever moeten zijn, wanneer de concurrenten als eerste met de vernieuwde klapschaats komen of met een achthoekig tandwiel. Dat is waar wij invloed op hebben en ook goed in zijn. Wij zijn wereldkampioen en dat zullen we blijven. Zeker als alle atleten dezelfde zwarte lijst met middelen voorgelegd krijgen. Maar wie denkt wel een training over te kunnen slaan, belandt direct in het laatste wiel. Het is en blijft topsport.
Hopelijk kunnen we de verlokkingen weerstaan, want er zijn nu wat sporten die niet bepaald positief in het nieuws zijn. Dat kunnen wij niet gebruiken.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer