Stedelingen azen op stadsboerderij

Bij Dordrecht moet binnen twee jaar een stadsboerderij verrijzen met een zorg-, horeca- en educatietak. Stichting Steunpunt Drechtstadsboer heeft hiervoor een voormalig akkerbouwbedrijf op het eiland van Dordrecht op het oog. Struikelblok zijn de financiën.

Het initiatief komt van Dordtenaren Robert Klaassen en Annette de Vlieger. Hij is oud-directeur van een antropologisch museum in Den Haag, zij heeft een achtergrond in de kunst en projectorganisatie. Ze richtten in 2014 Stichting Steunpunt Drechtstadsboer op en brachten de stadslandbouw op het eiland van Dordrecht in kaart.
Volgens Klaassen zijn inmiddels zo'n dertig stadslandbouwinitiatieven rond Dordrecht actief, veelal opgezet door stedelingen.
'Het neemt een grote vlucht. Het gaat niet alleen om voedsel dichter bij de burger te brengen, maar ook om een combinatie met energie, zorg en onderwijs. Veel burgers denken dat zij dat ook kunnen; dat zij dat beter kunnen. Dat heeft te maken met de grote afstand tussen de overheid en het bedrijfsleven. Mensen verlangen weer terug naar de menselijke maat, de kleinere schaal.'

Aandelen

Klaassen en De Vlieger willen bij de boerderij op zo'n 20 hectare groente telen, goed voor tweehonderd stadse gezinnen. Via aandelen leggen de gezinnen 2.000 euro in. Hiervoor krijgen ze wekelijks een groentepakket.
Daarnaast zijn de initiatiefnemers met het Wellantcollege in overleg over stagemogelijkheden. Ook met scholen als InHolland en Warmonderhof voeren ze gesprekken om het onderwijs in de praktijk te brengen. Bovendien wil het tweetal mensen met een beperking tot de afstandsmarkt inzetten. Gesprekken met potentiële boeren die de boerderij willen runnen zijn gaande.
Grootste struikblok is nog de financiering van de beoogde stadsboerderij. Een eerder beoogd investeerder trok zich terug. De twee ondernemers zijn nu in gesprek met financiers als het Nationaal Groenfonds. Via het verhuren van tien seniorenwoningen, die in de boerderij gerealiseerd moeten worden, moet er ook geld in het laatje komen.

Te enthousiast

Voorzitter Jan Willemsens van LTO Noord Eiland van Dordrecht staat positief tegenover de plannen. Hij zit in de raad van toezicht van de stichting en pleit voor een samenwerking met de gangbare boeren rond Dordrecht. 'De vraag is of de stichting soms niet wat te enthousiast is. Boerenverstand gebruiken blijft noodzakelijk. Ze kunnen hun product fantastisch verkopen, maar van het telen van producten weten ze minder. En wil de consument zoveel betalen voor de producten?'
Klaassen vindt de vraag terecht hoe haalbaar het is. 'Dit is heel nieuw, het model moet zich nog bewijzen. Daarom zorgen wij ook voor meervoudige verdienmodellen, niet alleen landbouw, maar ook zorg en onderwijs. De eerste twee jaar zullen de investeringen lager zijn dan de inkomsten. We verwachten in het derde jaar in de zwarte cijfers te komen.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer