Meer weidevogelnesten Flevoland

In Flevoland zijn vorig jaar 10 procent meer weidevogelnesten geteld ten opzichte van 2014. Het broedresultaat nam echter af met 122 nesten, aldus de uitkomst van de weidevogeltelling door Landschapbeheer Flevoland.

Volgens weidevogelcoördinator Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland waren predatie en de categorie 'onbekende verliesoorzaak' hier schuldig aan.

'Het aantal door de ouders verlaten nesten was in 2015 juist weer minder. Op zich jammer, maar na vier jaar stijgende uitkomtpercentages viel een daling bijna te voorspellen.'

Zorgwekkend

De scholekster deed het het afgelopen jaar bijzonder slecht. Nagel: 'Slechts 84 gevonden nesten is zorgwekkend te noemen. Hiervoor is geen directe verklaring'.

Ook het aantal stormmeeuwen dat broedt op akkers in de Noordoostpolder loopt terug. Ruim tien jaar waren dat nog zo'n vijftig paartjes. Vorig broedseizoen werden er 29 gevonden.

Grutto

Ook de grutto blijft in Flevoland een zorgenkindje 'Al is de geschikte biotoop voor deze vogel nagenoeg niet aanwezig in Flevoland, toch hebben dertien ouderparen hun jongen groot gekregen', zegt Nagel.

'Gezien het aantal gevonden nesten, in combinatie met de overlevingskansen van de vogels, hadden dat minimaal twintig ouderparen moeten zijn om de populatie op peil te houden.'

Boeren

Positief punt vindt Nagel dat 514 keer een nest daadwerkelijk door boeren is gespaard. 'Zonder hun inspanning was zo'n nest zeker verloren gegaan. Daarmee laten we ook zien dat weidevogels niet zonder de zorg van boer en vrijwilliger kunnen.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer