LTO Noord scherp op effect grofwild

LTO Noord Drenthe en LTO Noord Fryslân zitten bovenop het soorteneffectrapport (SER) dat beide provincies laten opstellen voor de introductie van edelherten en ander grofwild in het Drents-Friese Wold.

Het werk aan het SER start binnenkort. LTO Noord wil er zeker van zijn dat alle mogelijke gevolgen van de introductie worden meegewogen.

'Alle afdelingen van LTO Noord om het Drents-Friese Wold, zowel in Drenthe als in Friesland, zitten er niet op te wachten', zegt voorzitter Arend Steenbergen van LTO Noord Drenthe.

'Daarom willen we zeker weten dat de provincies alle mogelijke schades en effecten onderzoeken. Daar hoort ook de aanleg van een wildraster bij', benadrukt Steenbergen.

Taboe

De tijd begint te dringen, vindt LTO Noord. In Drenthe is het nulstandbeleid voor edelherten al afgeschaft, dat voor wilde zwijnen blijft voorlopig gehandhaafd. Aan de Friese kant zijn beide wildsoorten taboe.

Als ze worden gesignaleerd, mogen ze worden afgeschoten. Als het aan Steenbergen ligt, wordt uit het SER duidelijk wat er wel en niet kan bij het toelaten van grofwild binnen de grenzen van het Drents-Friese Wold.

Juichen

Ook LTO Noord Fryslân staat niet te juichen om groot wild toe te laten in het gebied, zegt provinciaal bestuurder Peet Sterkenburgh.

'Wat ons betreft blijft de algehele nulstand gewoon van kracht. De voordelen van introductie zijn voor de natuur en de recreatie, de nadelen voor de boer. Daarom willen we er bovenop zitten.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer