Barro belemmert ondernemers

Agrarisch ondernemers in Varik, Heesselt en Ophemert met een bedrijf en grond in de geplande hoogwatergeul zijn bang dat hun bedrijfsvoering gevaar loopt. Dat komt omdat er op het geplande tracé een Barro (Besluit Algemene Regels Ruimtelijke Ordening) rust.

In het Barro heeft het rijk vastgelegd hoe nationale belangen moeten 'doorwerken' in de ruimtelijke plannen van de decentrale overheden, zoals bestemmingsplannen.
Voor de geplande hoogwatergeul Varik-Heesselt is een nieuwe gebiedsreservering in het Barro opgenomen. Dat betekent dat er geen nieuwe grootschalige of kapitaalintensieve ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt die de toekomstige rivierverruimende maatregelen kunnen belemmeren. Investeren ondernemers toch, dan krijgen ze, bij aanleg van de geul, geen compensatie voor de gedane investeringen.

Niet blij

Boeren, tuinders en fruittelers met een bedrijf of grond in de zone van het reserveringsgebied voor de toekomstige rivierverruiming bij Varik, Heesselt en Ophemert zijn daar niet blij mee. Ze zijn bang dat hun bedrijfsvoering gevaar loopt.
De afdeling Neerrijnen van LTO Noord roept leden die met het Barro te maken krijgen dan ook op om een zienswijze in te dienen. De afdeling heeft dat ook zelf namens de aangesloten leden gedaan.
'In het Barro wordt geen enkele zekerheid gegeven aan ondernemers', zegt bestuurslid Adri van de Geijn van de LTO Noord-afdeling.
'Om een maatschappelijk verantwoord en financieel rendabel bedrijf te blijven zijn veranderingen in de bedrijfsvoering nodig. Deze veranderingen brengen mogelijk kapitaalintensieve ontwikkelingen met zich mee. Maar in het Barro staat juist beschreven dat er geen nieuwe grootschalige of kapitaalintensieve ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt die de toekomstige rivier verruimende maatregelen kunnen belemmeren.'
Volgens Van de Geijn tasten ondernemers ook in het duister over de omvang van de belemmerende ontwikkelingen in de gebiedsreservering. 'De omschrijving die wordt gegeven in het Barro over gebiedsreservering hoogwatergeul Varik, Heesselt en Ophemert maken niet duidelijk wat investeringen in het verleden waard zijn en welke mogelijke ontwikkelingen boeren, tuinders en fruittelers in de toekomst nog mogen uitvoeren.'
De afdeling wil dan ook graag snel een passende oplossing voor dit probleem horen van de minister van Infrastructuur en Milieu.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer