'Boerencoöperatie Oregional is door dip'

Oregional was vijf jaar geleden een van de eerste regionale boerencoöperaties in Nederland. Na een dip zit de coöperatie nu weer in een positieve flow, merkt voorzitter Jos Bolk.

%27Boerenco%C3%B6peratie+Oregional+is+door+dip%27
© Brink

Hij zag de laatste jaren veel beginnende coöperaties stranden. ‘Het grootste gevaar is dat leden morgen hun product rechtstreeks aan de klant verkopen', stelt de vleesveehouder uit Aerdt die komende week spreekt op de tweedaagse conferentie Voedsel Anders in Wageningen.

Zorg en horeca

Waar de coöperatie zich in eerste instantie vooral op de zorg en horeca richtte, gaat Oregional zich binnen niet al te lange tijd ook meer op de consumentenmarkt richten, onder andere met maaltijdboxen.

‘Het leek allemaal erg mooi, maar na de eerste hosannaperiode haakten diverse leden af. Het grootste gevaar van een coöperatie is dat een lid van wie via de coöperatie producten zijn verkocht, deze morgen rechtstreeks levert aan de klant.’

Dochteronderneming

‘Een wezenlijke vraag is hoe hard de ondernemer in zijn eigen coöperatie gelooft', stelt Bolk.

'Een coöperatie is geen verlengstuk van het agrarisch bedrijf, geen afzetkanaal, maar een dochteronderneming van het bedrijf. Als leden dat inzien, dan heeft de coöperatie een grotere kans om te overleven.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer