LTO Fryslân tegen zilte landbouw binnendijks

LTO Noord Fryslân is tegen de plannen van It Fryske Gea voor binnendijkse zilte landbouw langs de Waddenkust. 'We moeten het zoute water achter de dijk houden', geeft Tineke de Vries van LTO Noord Fryslân aan.

It Fryske Gea lanceerde onlangs haar visie Zilte Vitaliteit. Volgens de natuurorganisatie kunnen boeren het zout ook omarmen, in plaats van de strijd tegen het zoute water aan te gaan.

LTO Fryslân is er echter op zijn zachts gezegd niet blij mee dat de natuurorganisatie haar invloed op binnendijks land wil vergroten, geeft De Vries aan.

Zouttolerant pootgoed

'Waar wij vooral zouttolerant pootgoed willen exporteren naar gebieden waar de verzilting toe slaat, heeft It Fryske Gea een heel ander doel. Zij wil van de harde zoetzoutwatergrens af', meldt De Vries.

'Pootaardappelteelt is echter de economische pijler, terwijl zilte teelt een nichemarkt is', gaat ze verder. Bovendien vreest LTO Noord voor zoute kwel op de binnendijkse percelen.

Draagvlak

De ideeën van It Fryske Gea komen erg ongelegen, stelt De Vries tenslotte. 'Dit soort acties bevorderen de verstandhouding tussen boeren en de natuurorganisatie niet.'

Laat It Fryske Gea eerst zorgen dat er voldoende draagvlak is voor haar buitendijkse activiteiten, vindt ze. 'Daar heeft de organisatie het al moeilijk genoeg mee.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer