Exportsubsidie gaat in de ban

Exportsubsidies voor landbouwproducten worden de komende jaren wereldwijd afgebouwd. De leden van wereldhandelsorganisatie WTO hebben dat afgesproken tijdens een ministersconferentie in Nairobi.

Het akkoord is inmiddels ondertekend door 164 landen. Het maakt deel uit van de Doha Development Agenda met als doel handelsbarrières in de wereld op te heffen en vrije internationale handel mogelijk te maken. De onderhandelingen gingen in 2001 van start in Doha, de hoofdstad van Qatar.
In december 2013 werd in Bali een eerste akkoord bereikt, de Bali Package. Nu is daar in Kenia een vervolg aan gegeven.
Afgesproken is onder meer dat de Europese Unie in 2017 haar exportsubsidies definitief afschaft. Europa heeft die subsidies overigens al enkele jaren op nul staan, maar kan ze wel nog toepassen wanneer daar aanleiding toe zou zijn.
Vanaf 2019 moeten ook ontwikkelingslanden exportsubsidies afschaffen. En in 2020 schrappen Zwitserland, Noorwegen en Canada exportsteun voor verwerkte producten als zuivel en varkensvlees.
Directeur-generaal Roberto Azevêdo van de WTO noemt de afspraken van Nairobi, net als het klimaatakkoord van Parijs, een 'historische' stap. Het gaat volgens hem om het belangrijkste resultaat op agrarisch gebied in de twintig jaar dat de WTO bestaat.
Waarnemers concluderen dat dankzij de besluiten in Nairobi de WTO weer een prominenter rol kan krijgen bij het maken van afspraken over de internationale handel. De afgelopen jaren is de aandacht meer en meer verschoven naar het afsluiten van akkoorden tussen afzonderlijke landen en handelsblokken.
LTO Nederland reageert tevreden op de gemaakte afspraken. 'Exportsubsidies zijn een beleid waar wij in Europa al lang niet meer voor staan', reageert voorzitter Albert Jan Maat. 'Dat andere landen er nu ook vanaf stappen, is een goede zaak.'
De Europese koepel van boerenorganisaties Copa wees afgelopen week wel op onevenwichtigheden in het akkoord. Zo zouden zich ontwikkelende landen als Brazilië en India te ruime mogelijkheden krijgen om subsidies te verlenen voor transportkosten en publieke belangen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer