Vergroening stapje vooruit

Boeren en vollegrondstuinders krijgen volgend jaar meer mogelijkheden om aan hun GLB-vergroeningseisen te voldoen. RVO verruimt de regels.

De verandering betreft met name de toepassing van landschapselementen als invulling van het ecologisch aandachtsgebied. Vanaf 2016 kunnen ook bomen worden aangemeld, zowel solitaire als in rijen, houtwallen of groepen. Vijvers komen eveneens op de lijst.
Intekenen hoeft maar één keer, de jaren erna blijven ze in de perceelsregistratie staan. Een voorwaarde is dat de bomen en vijvers zich binnen 5 meter van de perceelsgrens bevinden of in elk geval in die zone beginnen.
LTO Nederland is blij met de verruiming. De organisatie heeft zich daar de afgelopen tijd sterk voor gemaakt, verduidelijkt Jaap Haanstra, voorzitter van LTO Akkerbouw.
De nieuwe aanpak is overigens nog niet helemaal naar tevredenheid van LTO. Sloten worden namelijk niet toegestaan als apart landschapselement. Ze zouden niet genoeg bijdragen aan de biodiversiteit.
‘Terwijl sloten met een bloemrand ernaast wel ecologisch waardevol zijn. Dan hebben ze wegingsfactor 3. Hier ontbreekt elke logica. Onbegrijpelijk’, oordeelt Haanstra.
Hij weigert de afwijzing van sloten zomaar te accepteren. ‘De vakgroep Akkerbouw gaat hierover een brief schrijven aan staatssecretaris Martijn van Dam’, laat Haanstra weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer