Waterproject Schoonebeekerdiep afgeblazen

Waterschap Vechtstromen zet definitief een punt achter de plannen om de loop van het Schoonebeekerdiep aan te passen. Volgens het waterschap is de extra wateropvang die daarmee zou worden gecreëerd niet meer nodig.

Eerder zei het waterschap het project in ieder geval tot 2017 uit te stellen. Uitvoering zou op korte termijn niet kunnen zonder de waterschapslasten te verhogen. Het bleef bij de aanleg van een proeftracé.

Hermeandering van de waterloop en aanleg van verbrede natuurlijke oevers in de waterloop tussen Nieuw-Schoonebeek en Schoonebeek zou het achterland vrijwaren van wateroverlast. Ook een waterberging in het gebied Weijerswold is voor Vechtstromen niet meer nodig.

Weijerswold

Provincie Drenthe houdt vooralsnog echter vast aan de waterberging bij Weijerswold. Ze wil de hydrologische doorberekening van heel Zuidoost-Drenthe afwachten voordat daarover een besluit wordt genomen.

Het waterschapsbestuur stelt vast dat Coevorden voorlopig voldoende is beschermd tegen hoog water. Zo wordt in de nabijheid van de woonwijk Ossehaar een waterbergingsgebied aangelegd.

Geen voorstander

LTO Noord Schoonebeek is nooit voorstander geweest van project Schoonebeekerdiep. Volgens de landbouworganisatie wordt bij hermeandering de kans op wateroverlast ter plaatse alleen maar groter.

Vernatting van het gebied bemoeilijkt het boeren, terwijl ter bescherming van het Bargerveen in de nabijheid al natte bufferzones worden aangelegd. Daarbij had het project voor de agrarische sector geen meerwaarde en werd landbouwgrond opgeofferd in een gebied met grondschaarste.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer