Chemie in verbindingen

Chemie+in+verbindingen
© Joep Rijk

H2O + O2 levert CO2 plus suikers/voedingsenergie. Dit alles door zonlicht via fotosynthese door planten. Juist onze diverse land- en tuinbouwsectoren kunnen dit ongeveer als de enige van de maatschappelijke sectoren.
Afgelopen week was ik te gast bij The Climate Miles van Urgenda; een etappetocht van Utrecht naar Parijs, waar de VN-wereldklimaattop volgt. Na de etappe zat ik aan tafel tijdens de Walkshow. Op basis van een opiniestuk in Trouw was ik hiervoor uitgenodigd.
In dat stuk schreef ik over zeventien jaar regelmatig verzopen gewassen bij mij en collega’s door weerextremen, klimaatverandering, broeikasgasuitstoot en uitbundig geconsumeer door alle burgers. Het ging mij erom dat burgers weten wat er gebeurt. Ik benaderde de zaak integraal en vond het brutaal en immoreel dat gewasschade veroorzakende burgers kritiek hebben op de landbouw, terwijl wij CO2 kunnen binden.
Ik noemde in mijn opiniestuk Urgenda die de Staat daagde. Vervolgens nodigde directeur Marjan Minnesma van Urgenda me dus uit. Landbouw als oplossing in plaats van als probleem, zo mailde ze me.
Aan de hand van een bladdragende biet, een CO2-binder bij uitstek, die ik wandelend meedroeg, kwamen diverse mensen met me praten. Het gaat erom dat wij maatschappelijke partners zoeken. Dat wij CO2 vast kunnen leggen, dus een oplossing zijn, is gewoon eenvoudig logisch gezond boerenverstand en een fantastische kans om als landbouw actief de maatschappij tegemoet te treden in plaats van reactief. En voor kringlopen is mest nodig.
Een ochtend later liep ik namens ZLTO Drimmelen nog een etappestuk en sprak ik een gedeputeerde, een collega van oud-klasgenoot Erik van Merrienboer.
Zaterdag had ik een verjaardag, waarbij ik mijn zwager over mijn klimaatgeloop vertelde. Tegenwoordig is hij mededirecteur van Cordaid. Zijn collega-directeur was ook gast bij Minnesma.
De naam Peter Bakker, waar mijn zwager bij zijn vorige baan bij TPG dicht onder zat, valt veelvuldig in de duurzaamheidswereld. Zelf is mijn zwager lid van onze boeren-polder-windmolencoöperatie omdat, toen ik uitbreidde, ik hem een paar hectare mee liet kopen. Allemaal toeval?
Het gaat erom dat de maatschappij onze landbouwsector weer gaat snappen en in de gaten krijgt dat zonder landbouw er überhaupt geen maatschappij mogelijk is. Maatschappelijke geledingen verbinden is pure noodzaak. Landbouw is het fundament van de maatschappij.

Piet Hermus

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer