Fusarium gedijt bij hogere bodemtemperatuur

Fusarium - door bollentelers ‘zuur’ genoemd - is voorlopig een onuitroeibaar schadelijk fenomeen. Dat is te wijten aan het feit dat de schimmel in vrijwel alle stadia van het bollenteeltproces - teelt, rooien, verwerking en bewaren - op de loer ligt. Ook is fusarium vaak al in de bollen aanwezig, voordat deze worden geplant.
Het advies is de bollen zo laat mogelijk in de grond te stoppen. Decennia geleden was eind november, begin december geen uitzondering. Dat is nu zelden nog het geval: door de toegenomen gemiddelde bedrijfsgrootte, de opkomst van machinaal planten en het daardoor moeilijker kunnen inschatten wanneer met het oog op regen (berijdbaarheid perceel) en vorst geplant moet worden, is het planten grofweg vervroegd naar de laatste week van september en de eerste weken van oktober.
Nadeel daarvan is dat de bodemtemperatuur vaak nog te hoog is waardoor de schimmel zich makkelijk kan vermeerderen en verspreiden. Onder de 10 graden vermeerdert deze zich een stuk langzamer, blijkt uit onderzoek.
Sinds 2009, wijzen metingen van Agrifirm uit, schommelde de bodemtemperatuur in oktober tussen 10 en 16 graden, met gemiddelden tussen 12,2 en 13,3 graden en een uitschieter in 2014 naar 15,5 graden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer