Lampen Drentse tuinder onder vuur

Natuur- en Milieufederatie Drenthe wil scherpere regels voor de glastuinbouw. Die sector moet de lichtuitstoot verder beperken.

De milieuorganisatie zegt dat de huidige regeling, die wettelijk is ingebed in het Activiteitenbesluit, tekortschiet. Met name in de periode na middernacht moeten tuinders minder licht uitstoten, stelt programmaleider Judith van den Berg.

'We krijgen nog regelmatig klachten binnen van omwonenden. Het gaat dan vooral om de lichtuitstraling van bovenaf.'
Volgens het Activiteitenbesluit is van middernacht tot zonsopgang afscherming van 74 procent van het kasdek voldoende.

'Wij vinden het vreemd dat die scheiding is gemaakt. Ook in de nanacht moet er donkerte zijn', zegt Van den Berg.

Tien jaar na de invoering van de regeling is er nog steeds sprake van lichthinder voor omwonenden, stelt de Drentse milieufederatie vast. Terwijl in de tijd waarin de huidige regeling nu van kracht is, de techniek niet stil heeft gestaan.

Van den Berg: 'Er is inmiddels meer mogelijk. Ook in de veehouderij worden afspraken gemaakt over beperking van de lichtuitstoot. Daarin wordt de uitstraling gedurende de hele nacht beperkt. Als het in de melkveestallen mogelijk is, dan kan dat ook voor de kassen.'

Voorzitter Cees Ruhé van LTO Glaskracht Noord-Nederland wijst erop dat er nog steeds sprake is van een overgangsregeling. 'Ik hoor ook dat tuinders nog steeds energiedoek vervangen door lichtscherm, hoewel dat relatief duur is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer