Roep om onafhankelijk meetnet groter

Groningen - De roep om een onafhankelijk meetnet in het aardbevingsgebied in Groningen wordt groter, ook vanuit de agrarische sector. LTO Noord onderzoekt de mogelijkheid voor een proef met tiltmeters. Provinciale Staten van Groningen namen woensdag een motie aan voor volledige openbaarheid van de metingen van aardgaswinning.

Tienke WoudaLTO Noord pleitte begin deze maand bij de Raad van State in Den Haag voor een onafhankelijk meetnet in Groningen waarbij gebruikt wordt gemaakt van tiltmeters. Tot nu toe wordt veelal gebruikgemaakt van versnellingsmeters, die grondversnellingen meten.
Tiltmeters meten de hoekverkanteling van een gebouw. Zij laten zien of een gebouw na een beving in zijn oorspronkelijke stand terugkeert, legt ontwikkelaar Reinier Brongers van StabiAlert uit.
Daarbij komt dat de meters alle bodembewegingen meten en ook de zettingschade als gevolg van bodemdaling in beeld brengen. ‘De sensorunit heeft ook versnellingsmeters in zich. Beide technieken samen geven een zeer compleet beeld’, aldus Brongers.

Voordelen

De agrarische sector ziet steeds meer voordelen in onafhankelijke meters omdat zij meer ook de schadeopbouw en de schade kunnen meten. De laatste maanden plaatste StabiAlert bij vier agrarische bedrijven sensoren. De eerste drie sensoren werden in juli in opdracht van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij een akkerbouwbedrijf geplaatst.
‘We hebben veel schade vergoed gekregen, maar de schade blijft terugkomen. We zitten in een nieuw traject. De NAM ontkent dat het met de aardbevingen te maken heeft. Wij willen door middel van onafhankelijke meters kijken wat er gebeurt’, geeft de ondernemer aan die anoniem wil blijven. Resultaten van de metingen op de agrarische bedrijven zijn er nog niet. Daarvoor is het nog te vroeg, zegt Brongers.
De NAM is al langer bezig met meten in het aardbevingsgebied. Het bedrijf lanceerde in 2012 een meet- en monitoringsplan. Het onderzoeksprogramma van drie jaar kost 100 miljoen euro. Een van de netwerken die worden gerealiseerd, is een netwerk van diepe geofoons, waarmee het KNMI beter kan bepalen waar aardbevingen ontstaan en wat de kracht is van metingen.
Om na te gaan welk effect een aardbeving heeft op gebouwen, plaatste TNO in opdracht van de NAM dit jaar sensoren in tweehonderd gebouwen. Ook gemeentehuizen kregen een sensor. De sensor registreert alle bewegingen.
LTO Noord vindt dit onvoldoende. De belangenvereniging stelde tegenover de rechter dat deze versnellingsmeters schade niet meten. ‘De gebouwensensoren die de NAM gebruikt, zijn versnellingsmeters die grondversnellingen meten. Visueel is niet waarneembaar of een object van positie is veranderd.’
De NAM geeft in een reactie aan dat andere meetinstrumenten ‘een prima initiatief zijn om antwoorden te krijgen. Hoe meer er wordt gemeten, hoe beter. Dat moedigen wij aan’, aldus een woordvoerder. De NAM wil het schade- en onderzoeksdeel gescheiden houden en bewoners niet het gevoel geven dat de metingen tegen hen kunnen worden gebruikt.
‘Waar het in het onderzoek van de NAM met name om draait, is de veiligheid. Wij willen de trillingen vastleggen, niet de verandering in de stand van de gebouwen. We gebruiken het niet om schade te identificeren.’

Motie

Ook de politiek roert zich in het onderwerp. Provinciale Staten van Groningen namen woensdag een motie aan van PVV, Partij voor het Noorden, Groninger Belang en Partij voor de Dieren om onder meer bij de Tweede Kamer, het ministerie van Economische Zaken, het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), het KNMI en de NAM aan te dringen op het openbaar maken van alle data, meetgegevens en informatie over de mijnbouwactiviteiten in Groningen.
Volgens Provinciale Staten geven deze partijen geen volledige informatie over de mijnbouwactiviteiten en gaswinning in de ondergrond.
‘Het meten door de NAM wordt georganiseerd en geregistreerd. Het is daarmee de slager die zijn eigen vlees keurt. Bovenden kunnen zonder volledige gegevens onafhankelijke onderzoekers geen objectief onderzoek doen naar de gevolgen van mijnbouwactiviteiten. Ten slotte vinden de partijen dat de meetgegevens die de op de site van de NAM staan, volstrekt onbruikbaar zijn voor berekeningen van derden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer