NVWA: nieuwe virulentie AM

Mogelijk is ook in Nederland sprake van een nieuwe virulentiegroep van het Globodera pallida-aaltje in zetmeelaardappelen. Dit meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorige week tijdens een klankbordvergadering voor de akkerbouw. De dienst baseert zich op informatie van twee private onderzoeksorganisaties en op een eigen survey met een helikopter in het zetmeelgebied.
Het vermoeden bestaat dat de nieuwe virulente groep voorkomt aan de Nederlandse kant van het teeltgebied dat grenst aan het Duitse Emsland. Daar in Duitsland is vorig jaar ook al een afwijkende virulentie van het G. pallida-aaltje aangetroffen.
Voor de NVWA was dat aanleiding voor een onderzoek op 106 percelen naar afwijkende populaties van aaltjes die aardappelmoeheid (AM) veroorzaken. De eigen surveyresultaten geven volgens de dienst onvoldoende aanwijzingen om met zekerheid een nieuwe virulentie van G. pallida vast te stellen. De onderzoeksresultaten van de private onderzoeksorganisaties duiden echter wel op een mogelijk nieuwe virulentie, aldus de NVWA.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer