Eerste ervaringen SmartGrass

Het eerste jaar waarin grasgroeibevorderaar SmartGrass is gebruikt was niet optimaal. De start van groeiseizoen 2015 was te koud en te droog. ‘Er zat veel stress in het gras’, zegt Patrick Piessens van Nufarm.

Ilona LesscherIn oktober 2014 kreeg het uit Nieuw-Zeeland afkomstige SmartGrass een toelating door het Ctgb. De grasgroeibevorderaar is in groeiseizoen 2015 voor het eerst in Nederland gebruikt.
De werkzame stof is gibberelinnezuur, een planteigen stof die de lengtegroei- en celdeling van het gras bevordert. ‘Onder groeizame omstandigheden groeit er daardoor meer massa, terwijl de inhoudsstoffen zoals ruw eiwit procentueel gelijk blijven’, schetst Piessens.
De firma Nufarm ziet voor Smartgrass onder Nederlandse omstandigheden goede mogelijkheden voor het aanleggen van groeitrappen. Onder groeizame omstandigheden geeft Smartgrass namelijk een groeivervroeging van tien dagen en een hogere drogestofopbrengst.
‘Dat is een bijkomend voordeel en gunstig voor de BEX en de Kringloopwijzer’, zegt Piessens, die in behandelde percelen met name meer ondergras aantreft.

Praktijkproeven

Smartgrass is het afgelopen groeiseizoen op een groot aantal bedrijven beproefd. Tijdens de maïs- en grasdemo van George Pars Graanhandel, woensdag op de Dairy Campus, sprak Piessens over zo’n 10 procent meer droge stof. ‘Maar er waren ook bedrijven waar 700 kilo droge stof per hectare meer van een perceel kwam’, meldt Paul van der Kooij van Nufarm.

De meeropbrengst door SmartGrass hangt nauw samen met het groeiseizoen. Het grasblad moet het middel opnemen. Van een bespuiting met SmartGrass mag het meest worden verwacht bij een graslengte van 10 tot 15 centimeter en een temperatuur van 10 tot 15 graden. Ook de dagen na de bespuiting moet er sprake zijn van groeizaam weer.
Andere belangrijke succesfactoren noemt Piessens de bemestingstoestand van het perceel, de afwatering en de wijze van toediening. ‘Het beste resultaat zien we wanneer een dop met fijne druppel wordt gebruikt en maximaal 250 liter water bij een graslengte van 15 centimeter gemeten vanaf de grond.’ De optimale werking van Smartgrass is afhankelijk van de omstandigheden.
Het onderzoek voor de komende jaren richt zich op het zo effectief mogelijk inzetten van de groeistimu-lator onder Nederlandse omstandigheden. Naast eigen onderzoek en onderzoek in samenwerking met distributeurs loopt er onderzoek bij de universiteit Gent naar de relatie tussen SmartGrass en grasbeworteling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer