Druk op provincie om stikstof

Noord-Brabant - ZLTO zet druk op provincie Noord-Brabant om af te zien van de strenge Brabantse stikstofregels. Een delegatie van de belangenvereniging is afgelopen week naar het provinciehuis in Den Bosch getogen.

Marieke VerbiesenZLTO heeft het tijdens een rondetafelgesprek met Provinciale Staten gehad over de extra PAS-maatregelen die voor delen van Noord-Brabant gelden. ‘Wij hebben tijdens dit gesprek aangegeven dat het vertrouwen in de provincie ernstig is geschaad’, vertelt Herman Litjens, ZLTO-specialist omgeving. ‘We eisen dat de provincie afziet van de strenge Brabantse stikstofregels.’
ZLTO praat al zes jaar met de provincie over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Toch voerde zij op 1 juli zonder vooraankondiging extra regels in, boven op het landelijke beleid.
Hierdoor mogen bedrijven dicht bij vier natuurgebieden in Oost- en Midden-Brabant hun stikstofuitstoot niet verder verhogen. Dit bemoeilijkt uitbreidingen van met name veehouderijen.
Ook de Brabantse werkgevers spraken hun zorgen uit over het gebrek aan ontwikkelruimte.

Geen aanleiding

‘Volgens de provincie zijn deze strengere regels noodzakelijk om de kwetsbare natuur in deze gebieden te beschermen. Wij vinden dat er geen aanleiding is voor extra maatregelen’, zegt Litjens. ‘Er zijn de afgelopen jaren veel nieuwe stallen gebouwd die veel milieuwinst hebben opgeleverd. De maatregel is bovendien niet effectief, omdat aan de Limburgse kant van de Peel wel vergunningen worden afgegeven.’
Wat het vervolg is van het rondetafelgesprek en of de provincie van zins is om de extra maatregelen in te trekken, is nog niet bekend.
De kern van de Programmatische Aanpak Stikstof is dat landbouwbedrijven door modernisering steeds minder emissies afgeven. In ruil daarvoor krijgen zij ontwikkelruimte toegewezen. In delen van Noord-Brabant is dit bijna onmogelijk geworden door de extra regels boven op het landelijke beleid.
Er zijn in Nederland inmiddels 1.300 Natuurbeschermingswetvergunningen (NB-vergunningen) aangevraagd, waarvan 132 in Noord-Brabant, 111 in Limburg en 18 in Zeeland.

95 procent-grens

Voor enkele Brabantse natuurgebieden is de 95 procent-grens bereikt. Het gaat om het Vlijmens Ven, Moerputten en Bossche Broek, Deurnese Peel en Mariapeel. Dat houdt in dat voor deze gebieden niet meer kan worden gemeld. Er kan alleen nog een NB-vergunning worden aangevraagd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer