Bacteriemix tegen ziekten

Door grond met nuttige bacteriën te verrijken zijn gewassen op een natuurlijke wijze te beschermen. Dat zou het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen overbodig kunnen maken.


Microbiologen van de Universiteit Utrecht en Nanjing Agricultural University in China hebben een methode ontwikkeld om de juiste mix van probiotica (nuttige bacteriën) voor een gewas te bepalen. De resultaten van hun onderzoek verschijnen 24 september in het tijdschrift Nature Communications.
Een juiste mix nuttige bacteriën maakt het volgens de onderzoekers mogelijk om gewassen op een natuurlijke manier te beschermen tegen ziekteverwekkers. Jaarlijks gaat wereldwijd nog altijd een derde van de oogst van belangrijke gewassen als aardappels, rijst, tomaten en graan verloren door ziekten.
Het verrijken van de tuin- en landbouwgrond met probiotica is in opkomst als alternatief voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het onderzoek maakt het mogelijk om voor een bepaald gewas in een bepaalde grond de optimale bacteriegemeenschap te bepalen. De onderzoekers zijn met een bedrijf in gesprek voor de toepassing van hun methode in de praktijk.
Bij intensieve land- en tuinbouw verdwijnen veel gunstige schimmels en bacteriën uit de grond, waardoor gewassen zich minder goed kunnen ontwikkelen en kwetsbaarder worden voor ziekten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer