250 hectare natuur te veel

In het ontwerpbestemmingsplan Landelijk Gebied van gemeente Nieuwkoop is 250 hectare agrarische grond in de Meijegraslanden ten onrechte bestemd als natuur.

Dat schrijft LTO Noord in een zienswijze. LTO Noord wijst op de afspraak in het kader van Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen en De Haeck dat natuurontwikkeling in de Meijegraslanden beperkt zou blijven tot maximaal 80 hectare. De overige percelen, zo’n 420 hectare, zijn en blijven in agrarisch gebruik, stelt LTO Noord verder op basis van die afspraak.
Het bestemmingsplan botst met de Natura 2000-afspraak. Zo’n 250 hectare krijgt in het bestemmingsplan ten onrechte en ongewenst een natuurbestemming, schrijft de organisatie.
LTO Noord verzoekt de grond alsnog als agrarisch te bestemmen. De natuurbestemming moet beperkt blijven tot gronden waarvan volledig zeker is dat ze in de planperiode als natuur ingericht, onderhouden en gebruikt gaan worden.
Een onterechte natuurbestemming maakt agrarisch gebruik praktisch onmogelijk en betekent een waardeverlies van zo’n 40.000 euro per hectare, beargumenteert LTO. Daarbovenop komt waarschijnlijk het verlies van Europese toeslagrechten.
Verder vraagt LTO Noord om het schrappen van regels voor weidevogelgebieden die bovenop het provinciale beleid komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer