Wisselend effect Smartgrass in 2015

Grasgroeibevorderaar Smartgrass mag in groeiseizoen 2015 voor het eerst in Nederland worden gebruikt. De resultaten zijn wisselend. Vooral de start van groeiseizoen 2015 was te koud. 'Er zat veel stress in het gras', zegt Patrick Piessens van Nufarm.

Wisselend+effect+Smartgrass+in+2015
© Ilona lesscher

Smartgrass komt uit Nieuw-Zeeland waar er onder de naam Progribb al jaren ervaring mee is opgebouwd. Het middel bestaat uit gibberelinnezuur. Een planteigen stof die de grasgroei bevordert.

Het effect van Smartgrass - dat door Nufarm op de markt wordt gebracht - is onder ideale omstandigheden tien dagen groeivervroeging en een hogere droge stof opbrengst per hectare.

Droge stof

Tijdens de Maïs & gras demo van Graanhandel Pars woensdag op de Dairy Campus onder Leeuwarden wordt 10 procent meer droge stof genoemd. 'Maar er waren afgelopen seizoen ook bedrijven waar 700 kilo meer droge stof van een perceel kwam', meldt Paul van der Kooij van Nufarm.

Hij begeleidde de veldproeven. Smartgrass versnelt de stengelstrekking en celdeling. Op de behandelde percelen groeit daardoor meer massa, terwijl de inhoudsstoffen gelijk blijven.

BEX

'Je haalt dus meer gewas van een hectare en dat is gunstig voor de BEX en kringloopwijzer', geeft Van der Kooij aan. Onderzoek met Smartgrass vindt plaats bij PPO in Lelystad en bij de Universiteit in Gent.

Daar loopt ook onderzoek naar de werking van Smartgrass op de ontwikkeling van het wortelstelsel.

Voorwaarden

Smartgrass wordt door het blad opgenomen. Daarom moet er 10 tot 15 centimeter gras (gemeten vanaf de grond) staan. Om verliezen tegen te gaan, is het advies Smartgrass te spuiten met een dop met fijne drip.

2015 is het eerste jaar dat Smartgrass een toelating heeft in Nederland. Het mag één keer per seizoen worden toegepast. In seizoen 2016 breidt Nufarm het onderzoek naar het effect van Smartgrass uit.

Meer zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer