Juiste+bacteriemix+beschermt+gewassen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Juiste bacteriemix beschermt gewassen

Door grond met nuttige bacteriën te verrijken, zijn gewassen op een natuurlijke wijze te beschermen. Dat zou het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen overbodig kunnen maken.

Microbiologen van de Universiteit Utrecht en Nanjing Agricultural University in China hebben een methode ontwikkeld om de juiste mix van probiotica (nuttige bacteriën) voor een gewas te bepalen.

De resultaten van hun onderzoek verschijnen 24 september in het tijdschrift Nature Communications.

Natuurlijke manier

Een juiste mix nuttige bacteriën maakt het volgens de onderzoekers mogelijk om gewassen op een natuurlijke manier te beschermen tegen ziekteverwekkers.

Jaarlijks gaat wereldwijd nog altijd een derde van de oogst van belangrijke gewassen als aardappels, rijst, tomaten en graan verloren door ziekten.

Probiotica

Het verrijken van de tuin- en landbouwgrond met probiotica is in opkomst als alternatief voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Het onderzoek maakt het mogelijk om voor een bepaald gewas in een bepaalde grond de optimale bacteriegemeenschap te bepalen.

Intensieve landbouw

Bij intensieve land- en tuinbouw verdwijnen veel gunstige schimmels en bacteriën uit de grond, waardoor gewassen zich minder goed kunnen ontwikkelen en kwetsbaarder worden voor ziekten.

De onderzoekers zijn met een bedrijf in gesprek voor de toepassing van hun methode in de praktijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer