Wetgeving voor systeemaanpak

Een systeemaanpak voor de geïntegreerde teelt van gewassen met het gebruik van correctiemiddelen vraagt om aanpassing van de wetgeving.

Haijo DoddeDat stelt Helma Verberkt, beleidsspecialist plantgezondheid van LTO Glaskracht Nederland. Zij benadrukt dat voor een optimale inzet van biologische gewasbescherming en groene middelen de toelating van correctiemiddelen goed geregeld moet zijn.
Binnen een systeembenadering voor de plantgezondheid zou het toegestaan moeten zijn om bepaalde correctiemiddelen toe te passen als dat nodig is.
De teler mag van deze middelen volgens Verberkt bij hoge uitzondering gebruikmaken als zijn beheerssysteem dreigt te ontsporen. Hij moet dan wel voldoen aan de basisvoorwaarden van de geïntegreerde gewasbescherming zoals naast de inzet van zo veel mogelijk biologische middelen, goede monitoring en het gebruik van beslissingsondersteunende sys-temen.

Milieueffecten

'Juist de beschikbaarheid van de correctiemiddelen, die nu veelal niet of niet meer toegelaten zijn, is essentieel voor de geïntegreerde teelt. Wij zien hier echter een knelpunt ontstaan vanwege het specifieke toelatingsbeleid in Nederland. De wetgever kijkt nu nog vooral naar milieueffecten van specifieke middelen en niet naar het belang van die middelen binnen een teeltsysteem.'
Verberkt is betrokken bij de pilots die LTO samen met het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) opzet om de mogelijkheden van een systeemaanpak in verschillende teelten te onderzoeken. Naast het vaststellen van de milieuwinst wordt binnen die pilots gekeken naar de borging van het systeem en de handhaafbaarheid.
Directeur Siep Koning van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) gaf deze week op een bijeenkomst van Syngenta in de Betuwe over duurzame fruitteelt aan dat het niet eenvoudig zal zijn om de systeembenadering van de geïntegreerde teelt te vangen in algemene wetgeving.
Volgens Koning leent een systeemaanpak voor de plantgezondheid zich voor een Green Deal waarin sector, overheid en wetenschap samen afspraken maken om de ontwikkeling te stimuleren.
Verberkt sluit zich daarbij aan. 'Dit is niet zomaar geregeld, maar wij moeten nu wel samen de eerste stappen maken, vandaar de pilots met het Ctgb. Het is noodzakelijk dat de overheid de innovatie van de sector bijhoudt en dat de wetgeving mee innoveert in de vorm van accurate wetgeving.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer