Suikerprijs krabbelt uit een diep dal

Op de beurs in Londen bereikte de suikernotering vorige maand de laagste stand sinds december 2008. De laatste weken is er weer enig herstel.

Haijo DoddeDe notering voor witte suiker op de beurs in Londen daalde in de derde week van augustus naar 330,65 euro per ton. Dat was de laagste notering in zeven jaar. In december 2008 noteerde witte suiker 318 euro per ton. Inmiddels is er sprake van enig herstel. De afgelopen weken is de notering voor levering van suiker in oktober geleidelijk opgekrabbeld tot een niveau van 346 euro per ton.
De druk op de suikermarkt wordt vooral veroorzaakt door de grote hoeveelheden suiker die wereldwijd op voorraad liggen. Analisten melden dat de wereldvoorraad dit seizoen stijgt met 3,4 miljoen ton tot een totaal van ongeveer 86 miljoen ton. Dat is goed voor bijna 50 procent van de jaarlijkse wereldconsumptie.
Daarnaast was er de afgelopen maanden relatief veel aanbod van Braziliaanse suiker op de wereldmarkt. De zwakke Braziliaanse reaal ten opzichte van de Amerikaanse dollar maakt suiker uit Brazilië aantrekkelijk voor de exportmarkt.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) schreef onlangs in het verslag na het maandelijkse suikeroverleg van de Europese Commissie dat de oogst in Brazilië voorspoedig verloopt. Maar ook dat de komende weken El Niño voor vertraging kan zorgen.
Ook India en Thailand verwachten redelijk goede suikeroogsten. India heeft nog een behoorlijke voorraad en zal net als Brazilië waarschijnlijk de productie van ethanol uit suiker verhogen ondanks de lage olieprijzen. Vanuit Thailand is de verwachting dat 7,5 miljoen ton suiker beschikbaar komt voor export.
China verwacht een ruim 20 procent kleinere suikeroogst dan vorig jaar. Dit zal waarschijnlijk relatief hoge interne suikerprijzen tot gevolg hebben. Verder gaan analisten ervan uit de Chinese suikerinvoer fors zal toenemen.
Het Economisch Bureau van ABN Amro stelt in de meest recente Agri Monitor dat suiker de slechts presterende agrarische grondstof is van dit jaar. Vanaf het begin van dit jaar daalden de suikerprijzen met meer dan 23 procent. De bank ziet echter wel licht aan het eind van de tunnel.
Dit optimisme is gebaseerd op de productie- en consumptiecijfers voor het seizoen 2015-2016. Vrijwel alle analysebureaus voorspellen dat komend seizoen de productie van suiker wereldwijd lager zal zijn dan de consumptie. De voorraden zullen daardoor voor het eerst sinds vijf jaar weer wat krimpen.

Productiedaling

ABN Amro baseert zich in de Agri Monitor op cijfers van de International Sugar Organization (ISO). De ISO gaat uit van een wereldproductie van 170,9 miljoen ton suiker. Dat is 1,1 procent lager dan vorig jaar en ongeveer gelijk aan het meerjarig gemiddelde.
De productiedaling van suiker wordt vooral veroorzaakt door de Europese Unie. Ten opzichte van vorig jaar is de verwachte krimp 11,5 procent. Het suikerbietenareaal in alle lidstaten samen is 14 procent lager dan in oogstjaar 2014.
Overigens zijn de groeiomstandigheden in de Europese Unie overwegend goed. De Europese Commissie gaat ervan uit dat de verwachte opbrengsten in elk geval gehaald worden in Nederland, Spanje, Frankrijk en grote delen van Duitsland. Het zuiden van Duitsland, Roemenië en Polen hebben te kampen met een gebrek aan neerslag en waarschijnlijk zal de suikeroogst daardoor tegenvallen.
Tegenover de wereldwijde productiedaling staat een verwachte stijging van de suikerconsumptie met 2 procent. Deze komt daarmee uit op ruim 173,4 miljoen ton.
ABN Amro verwacht dat de suikermarkt op het productietekort de komende maanden positief zal reageren in de vorm van een stijgende suikernotering. Wel zal het effect beperkt zijn gezien de hoge wereldvoorraden en de wereldwijde balans tussen export en import.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer