Onderzoeksresultaten vertalen naar andere gewassen

Het onderzoeksprogramma DuRPh stopt na tien jaar onderzoek en een investering door de Nederlandse overheid van 10 miljoen euro. Het onderzoek in aardappelen toont aan dat het goed mogelijk is via cisgenese soorteigen resistentiegenen in te bouwen in bestaande aardappelrassen.
Programmacoördinator Anton Haverkort van Wageningen UR vertelde vorige week aan journalisten dat de inbouwsetjes met resistentiegenen in principe klaarliggen om te gebruiken voor de duurzame phytophthorabeheersing. Per teeltregio is de combinatie van resistentiegenen in elk gewenst ras aan te passen aan de phytophthorasoorten die voorkomen.
Tijdens een afsluitende kennisbijeenkomst vanwege DuRPh gaven internationale wetenschappers te kennen dat zij verwachten dat de resultaten van het onderzoek in aardappel goed te vertalen zijn naar andere belangrijke voedingsgewassen. Het zou dan vooral gaan om gewassen waarbij één of slechts een paar specifieke ziekteverwekkers tot problemen leiden.
Voorbeelden zijn onder meer banaan en tarwe. Voorwaarde is wel dat van de betreffende gewassen wilde soorten beschikbaar zijn die resistentiegenen bevatten om te kunnen isoleren en in te bouwen in bestaande rassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer