Fruitteelt Houten niet in gevaar

Houten - Het terugdraaien door de Raad van State van het toestaan van fruitteelt op een perceel aan de Tuurdijk in 't Goy brengt het beleid voor de fruitteelt in dat gebied niet in gevaar. Die conclusie trekt gemeente Houten na eerste bestudering van het vonnis.

Joost de la CourtDe Raad van State vernietigde het vergunnen van een fruitopstand op een locatie binnen 50 meter van bebouwing. De bezwaarmakers, enkele omwonenden, vinden dat de gemeente de aanleg onterecht heeft toegestaan. De Raad van State stelt hen in het gelijk. Volgens de gemeente spreekt de bestuursrechter zich echter niet uit over het hanteren van voldoende afstand van de fruitbomen tot nabijgelegen burgerbewoning.
Het gaat er volgens gemeente Houten over of de gemeente voor een bedrijf met fruitteelt binnen het bestemmingsplan wel de juiste afweging heeft gemaakt. 'De Raad van State geeft met deze uitspraak een andere interpretatie aan de omschrijving van een fruitteeltbedrijf dan de gemeente heeft bedoeld bij de vaststelling van het toenmalige bestemmingsplan', stelt woordvoerder Greetje Santing van gemeente Houten.
Het komt erop neer dat de gemeente volgens de Raad van State niet op deze manier de vergunning had mogen verstrekken. De Raad van State beoordeelde de kwestie op basis van het oude bestemmingsplan Buitengebied. 'Wat niet per se wil zeggen dat een boomgaard hier niet kan. In het nieuwe bestemmingsplan 't Goy hebben we heldere richtlijnen over de bestemming en het gebruik van de agrarische gronden opgenomen.'

Exacte gevolgen

Hoe het nu verder moet met het perceel aan de Tuurdijk, durft Santing nog niet te zeggen. 'We bestuderen op dit moment de exacte gevolgen van deze uitspraak.'
Afdelingsbestuurder Cornelis Uyttewaal van LTO Noord Bunnik-Houten maakt zich niet al te veel zorgen. 'Dit is een heel specifiek geval. Dat de Raad van State vindt dat de gemeente hier een fout heeft gemaakt, betekent nog niet dat alle boomgaarden in nabijheid van bebouwing weg moeten.'
Gemeente Houten heeft onlangs beleid vastgesteld over fruitteelt in de nabijheid van bebouwing. Voor nieuwe boomgaarden is een aanlegvergunning nodig als de bomen binnen 50 meter van bebouwing komen. Bestaande boomgaarden kunnen worden voortgezet.
Het convenant dat telers en gemeente Houten eind augustus sloten, omvat afspraken hoe fruittelers de drift van spuitmiddel beperken. Ze zetten in op een reductie tot 75 procent en communiceren met omwonenden over hoe en wanneer wordt gespoten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer