Bui is basis voor mooie demonstratie

Bui+is+basis+voor+mooie+demonstratie
©

Het nieuws op rooiergebied was beperkt. Fabrikanten geven er de voorkeur aan om hun kaarten tegen de borst te houden voorafgaand aan de vakbeurs Agritechnica, dit najaar in Hannover. Wel hebben verschillende fabrikanten kleine wijzigingen doorgevoerd op bestaande modellen.
Zo kan Grimme de tweerijige verstekbunkerrooiers voortaan ook leveren met hydraulisch aangedreven schijven en zonder diabolo's. De rooidiepte is in te stellen met behulp van tasters op de rug. Het maakt de rooier geschikter voor het rooien op zware grond onder moeilijke omstandigheden. Want onder die omstandigheden wil een ondernemer de grond niet nog eens extra in elkaar drukken.
Niet helemaal nieuw, maar wel voor het eerst op een demonstratie, was de Flexiclean-reinigingsunit van de Belgische fabrikant Dewulf. Dewulf construeerde een bandje dat in meer of mindere mate over de axiaalrollen kan worden geschoven. Onder goede rooiomstandigheden hoeven de aardappelen daardoor niet over de axiaalrollen.
Gaat het rooien minder makkelijk, dan is het mogelijk vanuit de cabine met een druk op de knop de axiaalrollen een belangrijkere rol te geven in het reinigingsproces.
AVR toonde hydraulisch aangedreven happers achter de rijenfrees die de erosie in glooiende gebieden moeten tegengaan. Andere fabrikanten monteren met dat doel een soort sterwielen achter de frees. AVR koos voor een kunststof happer die om de zo veel tijd in de grond hapt en zo een hoop vormt. De hopen voorkomen dat het water bij een flinke regenbui door de geulen gaat stromen waardoor vruchtbare grond afspoelt.
Dezeure levert zijn hooglossers op verzoek met een reinigingsset. De set bestaat uit twaalf reinigingsrollen met daaronder een dichte band die de grond in een grondbak draait. Terug op het land is het mogelijk hydraulisch een klep te openen en de zeefgrond te lossen.
Bijlsma Hercules heeft een nieuwe lijn stortbakken op de markt gebracht, die leverbaar zijn met buitenspiraalrollen. Dat is op zich niet bijzonder, maar wel de reiniging ervan. De kern van deze rollen draait namelijk niet mee en de spiraal trekt de viezigheid van de kern.
Op de stand van Bijlsma Hercules stond ook een nieuwe kistenvuller van Van Hees Machinery (VHM). De fabrikant verkoopt in Nederland zijn kistenvullers via een eigen dealernet, voor de verkoop in het buitenland doet VHM een beroep op het verkoopnetwerk van Bijlsma Hercules.
De dubbele bunkervuller van VHM heeft met negentig kisten per uur een enorme capaciteit. De machine heeft twee voorraadbunkers die door een dwarsband worden gevuld. Zodra het ingestelde gewicht is bereikt, draait de dwarsband de andere kant op en wordt de andere bunker gevuld.
De heftruckchauffeur tilt een lege kist onder de bunker en vervolgens stromen de aardappelen in de kist. Door de kist te laten zakken, stroomt de bunker leeg en kan de chauffeur de kist afvoeren.
Tolsma-Grisnich nam afgelopen voorjaar de eigendomsrechten over van de kluiten- en stenenscheiders van de Zwitserse fabrikant Samro. Op PotatoEurope toonde de onderneming uit Emmeloord de kluitenscheider die zij in drie varianten op de markt brengt.
De productstroom wordt via een bandje over een krachtige magneet gevoerd, waarbij de kluiten worden gemagnetiseerd. Een meter verderop schieten pneumatische rubber stoters de gemagnetiseerde kluiten uit de stroom. Bij 10 procent kluiten is de nauwkeurigheid van de machine volgens Tolsma-Grisnich 95 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer