Agrariërs druk met puinruimen

Gelderland/Noord-Brabant - Glastuinders in de Bommelerwaard zijn nog steeds druk doende met het opruimen van de schade na de hagelbuien, die het zuidelijk deel van Gelderland twee weken geleden troffen. Glasherstelbedrijven maken overuren, nieuw glas is niet overal direct voorradig.

Jacomien VoorhorstMedewerkers van chrysantenkwekerij G&G Flowers zijn al anderhalve week bezig met het ruimen van glas in het kassencomplex van ruim 7 hectare in Gameren. Andere herstel- en opruimmaatregelen gebeuren zo veel mogelijk door eigen mensen.
Eigenaar Gert van Genderen van G&G Flowers is een van de glastuinders, wiens bedrijf werd getroffen door het noodweer dat in de nacht van 30 op 31 augustus over de Bommelerwaard raasde. Dat zorgde voor veel glasschade, schade aan schermdoeken en waterschade waardoor veel jonge planten zijn weggespoeld. Nieuw glas is niet overal direct leverbaar.
Van Gelderen werkt met man en macht om het bedrijf weer zo snel mogelijk op orde te krijgen. Hij schat dat de schade op zijn bedrijf in de tonnen loopt en dat het nog zeker drie maanden duurt, voordat alles weer normaal is.

Gevaar van glassplinters

Bij paprikateler Geert-Jan van Tuyl in Zaltbommel moeten alle paprikaplanten eruit omdat eventuele glassplinters in de paprika's een gevaar voor de volksgezondheid kunnen vormen. In zijn kassen, die 6 hectare beslaan, zijn ruim vijfduizend ruiten gesneuveld. 'Ik hoop eind november met een nieuwe teelt te kunnen beginnen.'
Volgens woordvoerder Adri Witlox van verzekeraar Interpolis heeft de hagelschade van 30 augustus zeker 120 glastuinders in met name de Bommelerwaard en het gebied rond Huissen en Bemmel getroffen. Inmiddels hebben de taxateurs de bedrijven voor de eerste keer bezocht en is de verzekeraar in overleg met de tuinders over de afhandeling van de schade.
'Mijn inschatting is dat het schadebedrag zeker tot de 20 miljoen euro kan oplopen', aldus Wiltlox, die spreekt van een extreme situatie. Hij sluit niet uit dat de glastuinbouw in de toekomst vaker met bijzondere weersomstandigheden te maken krijgt.

Asbestsanering

Ten noorden van Oss is veel schade aan daken van stallen gemeld. Hagelstenen zo groot als sneeuwballen vielen dwars door de daken. In de meeste gevallen gaat het om asbestplaten.
In verband met de sanering zijn er momenteel enkel noodreparaties uitgevoerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer