ForFarmers%3A+kilo+melk+per+kilo+fosfaat
Nieuws
© forfarmers

ForFarmers: kilo melk per kilo fosfaat

ForFarmers introduceert kilo melk per kilo fosfaat. Dit nieuwe kengetal is een sturend kengetal voor het maximaliseren van de hoeveelheid melk per kilo fosfaat.

Veehouders kunnen zo ruimte creëren voor extra melkproductie zonder extra fosfaatrechten te kopen. In de praktijk varieert de hoogte van het kengetal tussen de 160 en 210 kilo bij verschillende management- en voermaatregelen.

Het nieuwe kengetal kwam tot stand na de aankondiging van de fosfaatrechten op 2 juli door staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Kringloopwijzers

Uit de resultaten van ruim tweehonderd Kringloopwijzers blijkt dat de melkproductie per kilo fosfaat gemiddeld 185 kilo bedraagt. Tussen de 25 procent laagste en 25 procent hoogste bedrijven komen verschillen voor van 160 tot 210 kilo melk per kilo fosfaat.

Die variatie wordt veroorzaakt door verschillen in voer- en managementkeuzes, zo valt ook uit de grafiek op te maken..

Maatregelen

Uit de resultaten blijkt dat het mogelijk is de melkproductie per kilo fosfaat met 15 tot 30 procent te verhogen door maatregelen zoals het verlagen van het aandeel jongvee, het verhogen van de melkproductie per koe of een hogere fosforbenutting in het rantsoen.

Dit geeft ruimte in een uitbreiding van de melkproductie zonder aankoop van extra fosfaatrechten.

Besparing

Hoewel op dit moment nog niet duidelijk is wat de kosten van fosfaatrechten zijn, verwacht ForFarmers dat het om een aanzienlijke besparing gaat.

Het kengetal wordt binnenkort opgenomen in de totaalaanpak Melk€fficiënt van ForFarmers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer