Weidegang met enquête onder de loep

Welke overwegingen maakt een ondernemer bij de keuze voor weidegang of juist opstallen en tegen welke praktische zaken loopt hij aan? LTO wil met een enquête de (on)mogelijkheden voor melkveehouders, zowel weiders als niet-weiders, omtrent weidegang peilen.

Pieter StokkermansVanuit de markt, politiek en maatschappij is er steeds meer aandacht voor weidegang. Toch daalt het aandeel weidegang, zo blijkt uit cijfers. ‘Het lijkt erop dat melkveehouders tegen zaken aanlopen die het moeilijk maken om aan de randvoorwaarden van weidegang te voldoen’, zegt Willemien van de Kandelaar, specialist Dier van LTO.
Dit jaar konden melkveebedrijven kiezen voor een pilot om de koeien flexibeler weidegang te geven. De koeien moesten evenveel weide-uren maken als de norm van 120 dagen zes uur per dag, waarbij alle melkgevende koeien minimaal 120 dagen en 720 uur per jaar geweid moeten worden. Het minimum urencriterium van zes uur per dag is hierbij dus losgelaten.
Een andere mogelijkheid is koppelbeweiding, waarbij verschillende koppels melkgevende koeien op verschillende tijden geweid worden. Wel moeten alle melkkoeien aan de voorwaarden voor weidegang voldoen.
‘We zijn als LTO benieuwd of deze opties het voor melkveehouders gemakkelijker maken om weidegang toe te passen’, schetst Van de Kandelaar. Ze benadrukt dat de regels rondom weidegang voorlopig niet worden herzien. Het is goed om inzicht te hebben in wat weidegang kan stimuleren óf kan bemoeilijken.

Maximale aantal

Ondertussen hanteert Bel Leerdammer het maximale aantal van tien koeien per hectare beweidbare huiskavel. ‘Wanneer alle zuivelverwerkers dit zouden doorvoeren, willen wij graag weten of het op bedrijfsniveau voor problemen zorgt’, vervolgt Van de Kandelaar.
Het doel van de enquête is om inbreng vanuit de leden te krijgen en zo te zorgen dat het beleid ook praktisch toepasbaar is en blijft. Ook wil LTO met een analyse van de resultaten beter in beeld hebben wat de overwegingen zijn van veehouders om koeien wel of niet te weiden en tegen welke praktische zaken ondernemers aanlopen.
De enquête is onder meer - ook voor LTO Noord- en LLTB-leden - te vinden op de site van ZLTO of in de nieuwsbrieven of sites van alle belangenbehartigers. De enquête is tot en met dinsdag in te vullen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer