VGB: plan van aanpak

Er komt een plan van aanpak om een oplossing te vinden voor de dreigende ban van Nederlandse bloemen en planten door Rusland.

De VGB als koepelorganisatie voor Nederlandse handelaren en exporteurs in sierteeltproducten neemt het initiatief om hiervoor ketenpartijen, fyto-autoriteiten, kennisinstellingen en tuinbouwondernemers op korte termijn bij elkaar te roepen.
In een reactie zegt VGB-directeur Robert Roodenburg dat de Russische autoriteiten de problemen met Californische trips en andere insecten al meer dan tien jaar gebruiken als argument om bloemen en planten uit Nederland te weigeren.
‘De Russen hebben een punt als het gaat om ongewenste organismen’, zegt Roodenburg. ‘Zij mogen, net als Nederland dat doet voor producten die hierheen komen, bepalen wat de importeisen zijn.’
Volgens Roodenburg is het aan de sector om ervoor te zorgen dat aan de Russische eisen wordt voldaan. ‘Wij moeten ervoor zorgen dat het argument van schadelijke organismen niet meer gebruikt kan worden om onze bloemen te weren. Dat is letterlijk een schone taak en zal zeker niet van de ene op de andere dag lukken.’
Eerder deze week gaf de Russische fytosanitaire dienst Rosselchoznadzor te kennen in overleg te willen met instanties die exportcertificaten afgeven voor Nederlandse bloemen. De dienst heeft geen behoefte aan rechtstreeks contact met Nederlandse kwekers of exporteurs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer