Bedrijf runnen samen met buren

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Dat geldt zeker voor Jos van den Breemer en Arnold van den Breemer, die geen familie van elkaar zijn, in Soest. Dit jaar heeft Arnold tegen zakelijke voorwaarden een groot deel van het bedrijf van Jos overgenomen.

Hans VerweijJos was toen 54 jaar en exploiteerde, samen met zijn vrouw Coby, ook een melkveebedrijf. Hun drie kinderen hadden geen belangstelling voor het bedrijf. Het stond hem wel aan om met zijn nieuwe buurman, toen 36 jaar, te gaan samenwerken. Na een aanvankelijke aarzeling hebben Arnold en zijn vrouw Carla daar positief op gereageerd.
De daarop volgende gesprekken vonden plaats onder leiding van een specialist Bedrijfsopvolging en Samenwerking bij LTO Noord Advies (nu MKB Adviseurs). Hierin werd duidelijk wat het doel van de samenwerking moest zijn, de vorm en de verdere afspraken.
‘Het hele traject hebben wij als heel prettig ervaren’, vertelt Jos. ‘Vanuit LTO Noord Advies hebben wij steeds dezelfde adviseur gehad. Hij kent onze bedrijfssituatie goed en voor vragen was hij ook makkelijk aanspreekbaar’.
De nieuwe ligboxenstal werd op naam van Arnold en Carla van den Breemer gebouwd. In deze stal met 160 grootveeboxen konden de veestapels van beide bedrijven worden gehuisvest en bleef er ruimte over voor verdere uitbreiding. Op het bedrijf van Jos werd het gezamenlijke jongvee gehuisvest.

Veel vrijheid

‘Deze vorm van samenwerking heeft ons veel vrijheid gegeven’, zegt Jos. ‘Ik bleef werken in een sterk vernieuwend bedrijf, wat niet het geval geweest zou zijn als ik mijn bedrijf had moeten afbouwen.’
Als samenwerkingsvorm kozen ze voor een vennootschap onder firma. De onroerende zaken bleven eigendom van de afzonderlijke firmanten. Vanuit de firma werd hiervoor een van te voren vastgestelde vergoeding betaald. Vooraf is ook uitgebreid gesproken over het doel van de samenwerking en de intenties van beide firmanten. Arnold en Carla kregen het recht om, naast alle zaken in de firma, het grootste deel van het land en de productierechten tegen een zakelijk prijs van Jos en Coby over te nemen. In de akte werd ook precies omschreven in welke situaties Arnold en Carla eerder konden overnemen ingeval van tussentijds opzeggen van de samenwerking of bij overlijden.
De samenwerking is eind 2014 beëindigd. Jos en Coby hebben het bedrijf aan Arnold en Carla overgedragen, met uitzondering van hun huis, gebouwen en 7 hectare land. ‘Achteraf vind ik het nog steeds een hele mooie manier om met een goed gevoel het bedrijf af te bouwen’, aldus Jos.

Tips van Jos aan anderen:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer