Franse melkveehouders krijgen 4 cent

Franse melkveehouders krijgen tot volgend jaar 3 tot 4 cent per liter meer voor hun melk betaald. Dat is onvoldoende, vinden zij. Dus volgden er opnieuw acties.

René LuijmesMelkveehouders, de zuivelindustrie en distributieketens kwamen eind vorige week overeen dat de veehouders tot het einde van dit jaar 3 tot 4 cent meer krijgen voor hun melk. Volgens landbouwminister Stéphane Le Foll beloofden supermarkten de prijzen van hun basisproducten te verhogen. Hij wil dat deze verhoging volledig bij de boeren terechtkomt.
De boeren stellen dat de overheid moet zorgen voor hogere minimumprijzen. Ook ageren ze tegen import van voedsel. Volgens hen is er sprake van oneerlijke concurrentie vanuit andere Europese landen. Daarom blokkeerden de melkveehouders deze week opnieuw snelwegen.
‘Als we uitgaan van de LTO-melkprijsvergelijking van mei, dan zouden de Franse melkprijzen stijgen van 32 naar 36 cent bij 4,2 procent vet’, stelt zuivelspecialist Klaas Johan Osinga van LTO Nederland.
Volgens Osinga moet het geld uit de markt komen door het op peil brengen van de prijzen van boter, room, yoghurt, emmentaler en houdbare melk. ‘De Fransen willen in deze categorieën 100 procent aan Franse producten in de winkel.’
De Franse overheid stelde al eerder 600 miljoen euro beschikbaar. De Europese Commissie gaat akkoord met deze financiële steun, maar stelt strenge regels. Zo mag de steun hooguit 15.000 euro per bedrijf bedragen en dan voor maximaal drie jaar. Met de huidige voorstellen lijken de Fransen onder dat bedrag te blijven.
De staatssteun staat echter wel los van de melkprijsverhoging. ‘Die afspraken druisen in tegen de mededingingsautoriteit’, zegt Osinga.
LTO Nederland vindt dat de steun op de lange termijn geen oplossing biedt voor de lage prijzen en ziet meer heil in het aanboren van nieuwe markten en het tijdig uitkeren van de Europese bedrijfstoeslagen. Ze vreest ook dat de acties tot oneerlijke concurrentie leiden tussen Europese boeren en tuinders.
‘Je mag Franse supermarkten niet dwingen om alleen Franse producten te verkopen’, stelt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland. ‘Daarmee zetten we in Europa stappen terug in plaats van vooruit.’
De Europese Landbouwraad komt op 7 september bijeen voor een speciaal beraad over dit onderwerp.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer