Alertheid vogelgriep een must

Pluimveehouders moeten alert blijven op vogelgriep. Vorig weekend is vlak over de grens in Duitsland hoogpathogene vogelgriep H7N7 vastgesteld, terwijl er een week eerder ook een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep was in Engeland.

Pieter StokkermansIn beide gevallen lijkt het virus op het bedrijf te zijn gemuteerd van een laagpathogene naar een hoogpathogene variant.
Normaal gesproken is het risico op verspreiding van vogelgriep in de zomermaanden minder hoog dan op andere momenten van het jaar. Niet alleen doordat er in de zomer geen vogeltrek is, ook omdat het virus slecht tegen direct zonlicht kan.
‘Waarschijnlijk komt het virus deze zomer veel voor onder wilde vogels, waardoor ook nu bedrijven worden besmet. De wilde vogels hoeven hier niet ziek van te worden, maar zijn een prima gastheer, die het virus in leven houden. Ook maakt de enorme virusdruk dat een deel hiervan het felle zonlicht overleeft’, legt voorzitter Eric Hubers van LTO-vakgroep Pluimveehouderij uit.

Net over de grens

Het Duitse getroffen bedrijf ligt in Herzlake in de deelstaat Nedersaksen. Het gaat om een bedrijf met 10.200 scharrelleghennen, 40 kilometer over de grens bij Klazienaveen. In de buurt werd op 11 juni een pluimveebedrijf met uitloop getroffen door een laagpathogene variant van het virus. Inmiddels is duidelijk dat het virus van het eerste getroffen naar het tweede getroffen bedrijf is gegaan.
Op dit tweede bedrijf is het virus waarschijnlijk gemuteerd. ‘Het is niet de eerste keer dat die mutatie op het bedrijf plaatsvindt. Dat gebeurt op een pluimveebedrijf gemakkelijker dan in de natuur, doordat het virus zich bij pluimvee meer vermenigvuldigt’, licht Hubers toe.
‘Het blijft daarom goed om voldoende hygiënemaatregelen te nemen en alert te zijn op de eerste griepachtige verschijnselen, die kunnen duiden op laagpathogene vogelgriep. Dat geldt niet alleen voor pluimveebedrijven, maar ook voor transporteurs. Daarvoor geldt aan de grens een protocol, waarbij dubbel wordt gereinigd en gedesinfecteerd.’
Door de dreiging lijkt ook de discussie over de ophokplicht weer op te laaien. ‘Op zich zou het goed zijn als dieren nu binnen zouden zitten. De eieren mogen dan als vrije-uitloopeieren worden verkocht gedurende maximaal twaalf weken. Wel moet dan een ophokgebod gelden.’
Dit wordt alleen afgegeven bij een ernstige dreiging en geldt voor heel Europa. ‘Het punt is alleen dat niemand weet hoe groot de dreiging op dit moment werkelijk is. Gezien de besmettingen in Engeland en Duitsland vind ik die best groot’, zegt Hubers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer