%27Kraan+van+Nederland%27+is+aan+vernieuwing+toe
Nieuws
© Willem Dijkema

'Kraan van Nederland' is aan vernieuwing toe

De 'kraan van Nederland', ofwel het markante stuwcomplex bij Driel in de Nederrijn, is aan vernieuwing toe.

Samen met de stuwcomplexen bij Amerongen en Hagestein vormt Driel het belangrijkste stuwensemble voor de grote rivieren. Rijkswaterstaat is gestart met de voorbereidingen voor een grote opknapbeurt, die in 2021 klaar moet zijn, zo meldt de dienst donderdag.

De stuwcomplexen zijn tussen de vijftig en zestig jaar oud. Tijdens de laatste inventarisatie bleek dat de waterbouwkundige en elektrotechnische installaties in de enorme bouwwerken verouderd zijn. Rijkswaterstaat wil de complexen ook op afstand bedienbaar maken.

Daarvoor wordt een centrale regelkamer op de stuw in Amerongen gebouwd.

De stuw bij Driel verdeelt het water van de Rijn over de Nederrijn, Lek, IJssel en uiteindelijk IJsselmeer. Dat is zowel voor de drinkwatervoorziening als voor de scheepvaart van essentieel belang.

De stuwen bij Amerongen en Hagestein zorgen aan de rand van de Randstad voor de bevaarbaarheid van Nederrijn en Lek en zodoende ook voor het Amsterdam-Rijnkanaal.

Elk complex bestaat uit een sluis, een stuw, een vistrap en een bedieningsgebouw. Tijdens de renovatie worden onder andere sluisdeuren, schuiven en betonconstructies vernieuwd.

Ook alle elektronica wordt gemoderniseerd. Het karwei gaat vele miljoenen euro's kosten.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  34° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer