Varkensector wil druk van mestmarkt halen

Varkenshouders worden geconfronteerd met hoge tarieven voor de afzet van mest. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO proberen de komende maanden de druk op de mestmarkt te verminderen.

Varkensector+wil+druk+van+mestmarkt+halen
© Jos Thelosen

In samenwerking met Projectbureau Lokale Mestverwerking (PLMV) wordt geprobeerd de overcapaciteit in mestverwerking en het aanbod bij elkaar te brengen. Doel daarvan is dat alle voorraden voor het einde van het jaar zijn weggewerkt.

NVV en LTO hebben inmiddels actuele cijfers opgevraagd bij het RVO over de mestafzet in 2015 ten opzichte van 2014. In sommige provincies wordt tot 40 procent minder mest afgezet dan vorig jaar.

Boven grote rivieren

De problemen zijn overal groot, maar boven de grote rivieren is het probleem volgens beide organisaties het grootst. Nu duidelijk is waar de overcapaciteit is voor mestverwerking, wordt geprobeerd die overcapaciteit en het aanbod bij elkaar te brengen.

Dat gebeurt samen met Projectbureau Lokale Mestverwerking (PLMV), waarin LTO, adviesbureau Agrifirm Exlan, Mestbank Zuid en Mestac participeren. NVV en LTO inventariseren het aanbod.

Overschotten wegwerken

PLMV heeft goed in beeld waar de vraag naar mest zit. 'Aanbod en vraag worden dan door PLMV gematcht en op die manier hopen wij de overschotten te kunnen wegwerken. Wij pakken deze faciliterende rol voor de varkenshouders op', meldt varkenshouderijbestuurder Theo Duteweerd.

'Anders moeten individuele boeren zelf proberen hun mest kwijt te raken. Dat is bijna niet te doen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer