Stappen gezet in biologische regels

De Europese ministers van landbouw maken vorderingen met de herziening van de regels voor biologische productie.

Arno de SnooOp het punt van controles op biologische bedrijven lijkt een compromis aanstaande. Verschillende landen, waaronder Nederland, pleiten voor controles gebaseerd op risico’s. Andere landen wilden juist de jaarlijkse controles behouden.
Tijdens de onderhandelingen in de Letse stad Riga lijken de landen het eens te worden over een driejaarlijkse controle op de bedrijven.
Over de toegestane hoeveelheid residuen in biologische grondstoffen en producten wordt nog druk onderhandeld. Sommige landen vinden dat er helemaal geen residuen van gewasbeschermingsmiddelen in biologische producten mogen zitten. Ander landen, zoals Nederland, willen een zekere tolerantie aanhouden omdat het bijna onmogelijk is om biologische producten volledig vrij te waren van residuen.
Het lijkt erop dat ook op dit punt een compromis zal worden gesloten waarbij een ‘niet-verwijtbaar’ residuniveau wordt ingebouwd. Wat dat niveau precies wordt, is nog onduidelijk. Hier wordt eind juni verder over onderhandeld.
LTO Nederland en het ministerie van Economische Zaken trekken samen op in deze onderhandelingen. Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland en de Europese boeren- en tuindersorganisatie Copa, sprak in Riga de landbouwministers toe. Hij benadrukte dat er een tolerantie moet blijven voor de aanwezigheid van residuen.
‘Als de regels rondom residuen te streng worden, zal het ondernemers afschrikken om om te schakelen naar biologische landbouw. De financiële risico’s zijn dan te groot’, stelt de COPA-voorzitter.

Bureaucratie

‘De herziening moet niet leiden tot meer bureaucratie voor biologische ondernemers’, zei Maat. ‘En het mag boeren en tuinders niet op kosten jagen die niet uit de markt kunnen worden teruggehaald.’
De COPA-voorman vindt dat de regelgeving juist moet leiden tot een versterking van de biologische sector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer