Oosterom: hoger salaris directie

De raad van commissarissen van Flo-
raHolland wil de directie een hoger salaris geven. Dat zei voorzitter Ber-
nard Oosterom van de raad van commissarissen donderdagavond tijdens de algemene ledenvergadering van de bloemenveiling in Aalsmeer.

Joost van WinsenVolgens Oosterom streeft FloraHolland naar een salaris voor de directie van de coöperatie dat vergelijkbaar is met de gemiddelde bezoldiging voor soortgelijke functies bij andere bedrijven. ‘FloraHolland betaalt al jaren onder dat gemiddelde van de markt’, aldus de voorzitter.
De raad van commissarissen overweegt daarom een langeretermijnbeloning voor de directie in te stellen die is gekoppeld aan de voortgang van FloraHolland 2020, de nieuwe strategie van de veiling. Daarmee zou de beloning kunnen worden opgetrokken naar dat gemiddelde.
De huidige betaling van de directie is verdeeld in een vast en een variabel deel. Daarbij wordt jaarlijks voor het variabele gedeelte gekeken welke doelstellingen de directie haalt. De bloemenveiling kijkt dan onder andere naar de omzet, het ziekteverzuim en of de begroting wordt gehaald.
Het plan van de raad van commissarissen komt in een tijd dat de beloning van de FloraHolland-directie onder vuur ligt. De raad van commissarissen heeft de twee directieleden voor 2014 een variabel salaris toegekend van 174.000 euro, waarmee de totale beloning van de twee op bijna 1 miljoen euro uitkomt.
Deze bonus is in het verkeerde keelgat geschoten bij vakbonden, personeel en vele leden. Zij begrijpen niet waarom de bonus is betaald. Leden moesten in 2013 een deel van hun liquiditeitsbijdrage afstaan om de reorganisatie bij FloraHolland te bekostigen. Verder zijn in het afgelopen jaar zo’n tweehonderd banen bij FloraHolland geschrapt en hebben veel leden het financieel moeilijk.

Lagere bestuurskosten

Oosterom stelt daartegenover dat FloraHolland de directie al tien jaar op deze manier beloont. Bovendien heeft FloraHolland ten opzichte van 2013 zo’n 600.000 euro op de bestuurskosten bespaard, zegt hij.
Algemeen directeur Lucas Vos van FloraHolland wil voortaan bij regiobijeenkomsten met leden meer duidelijkheid geven over de totstandkoming van de salariëring van de directie.
Tijdens de algemene ledenvergadering bleek een kleine 90 procent van de leden het beleid van de directie te steunen. Het toezicht van de raad van commissarissen kreeg minder waardering: een op de vier stemmers was daar ontevreden over.
Door de jaarrekening voor 2014 vast te stellen, ging de algemene ledenvergadering akkoord met de bonus voor de directie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer