Cranberryexperiment in Zegveld

Gedeputeerde Han Weber van Zuid-Holland heeft gisteren de eerste cranberry's geplant bij het Transfercentrum in Zegveld. Met de aanplant van de cranberry's start een experiment als onderdeel van het innovatieprogramma van het Veenweide Innovatie Centrum (VIC)

Cranberryexperiment+in+Zegveld
© ktczegvled

Met de cranberry komt er een nieuw gewas in het veenweidegebied dat een economisch interessant alternatief is naast de melkveehouderij. Cranberry's houden van hoog water en kunnen in de winterperiode ook lang onder water staan.

Het gewas past daarmee perfect in gebieden met hoge grondwaterstanden en periodes van opvang van regenwater bij regenwateroverschot. Het past ook goed in praktijkmodellen met sturing-met-water.

'Met experimenten als de teelt van cranberry's onderzoekt het VIC alternatieven voor agrariërs in het Groene Hart in gebieden waar bodemdaling in de toekomst problemen oplevert bij de klassieke bedrijfsvoering', aldus Weber over dit experiment.

Duurzaamheid en verbreding

Door te experimenteren met de teelt van andere gewassen en te onderzoeken welke teelten in het veenweidengebied haalbaar zijn, zowel economisch als qua effecten op de omgeving (bodemdaling, emissies, et cetera), wordt duidelijk hoe de economie van het gebied verbreed en de duurzaamheid vergroot kunnen worden.

Het onderzoek loopt twee jaar. Dan moet er meer duidelijk zijn over de teelt van cranberry's op veengrond en de effecten op het waterbeheer. Overigens is er pas na vier à vijf jaar opbrengst van het gewas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer