Streekveiling toekomstproof

Tholen - Stichting Lekker Regionaal Product en ZLTO willen de Streekproductenveiling Tholen verder professionaliseren. De plannen hiervoor zijn in de maak. Volgend jaar moet de nieuwe opzet een feit zijn.

Jasper SchelHet komt erop neer dat de de Streekproductenveiling Tholen toekomstproof moet zijn. Belangrijke voorwaarde is dat meer ondernemers hun producten aan kunnen leveren voor de veiling. ‘We willen meer diversiteit in producten’, zegt Maja van Putte, die samen met Mariska van Koulil namens ZLTO bij de plannen betrokken is.
‘Ook willen we de mogelijkheden onderzoeken voor het betrekken van boeren en tuinders van de Brabantse Wal. Als het eiland Tholen niet over de producten beschikt, kunnen er natuurlijk ook producten vanuit Noord-Brabant of de rest van Zeeland worden aangeleverd. Nu worden er bijvoorbeeld al asperges uit Noord-Brabant geveild.’
De veiling is woensdag aan het derde jaar begonnen. Van Putte stond aan de wieg van dit jonge afzetkanaal van streekproducten. ‘Het is ontstaan uit een Leaderproject en ik ben destijds, tijdens mijn stage bij Lekker Regionaal Product, ook bij de aanvraag betrokken geweest. ZLTO was destijds projectpartner. Nu willen we een treetje hoger.’
In samenwerking met Lekker Regionaal Product schrijven Van Putte en Koulil een projectaanvraag om aanspraak te kunnen maken op subsidie uit het Europese Leaderpotje.
‘Er is nu gewoon geen goed verdienmodel. Zo wordt de veiling gerund door vrijwilligers, maar dat biedt geen zekerheden voor continuïteit. Daarom wordt er momenteel een stichting Streekproductenveiling Tholen opgericht. Daarmee wordt er alvast gewerkt aan de verdere professionalisering’, vertelt Van Putte.

Netwerk

Om het netwerk uit te breiden en contacten te leggen met boeren en tuinders die oren hebben naar het verkopen van hun producten via de veilingklok, hebben de initiatiefnemers contact gezocht met Hendrik Jan ten Cate, de voorzitter van ZLTO Tholen.
Naast meer diversiteit in producten willen de partijen het belevingsaspect meer benadrukken, zegt Van Putte. ‘Het moet echt onderdeel zijn van een dagje uit in plaats van twee uur in de veilingbanken en weer naar huis. Zo zijn we op zoek naar combinaties met andere arrangementen of workshops bij de boer. Er is veel mogelijk op dat gebied.’
Bij de Streekproductenveiling Tholen, die plaatsvindt bij de Veiling Sint-Annaland, kunnen burgers één keer in de week plaatsnemen in de bankjes om zelf een prijs af te slaan op het gewenste streekproduct.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer