Sticker voor ‘meeneem’-innovatie

Kenmerk van een innovatie is dat die meestal nog in ontwikkeling is en niet direct toepasbaar. Innovaties waarmee een varkenshouder thuis direct aan de slag kan, zijn tijdens de Open Innovatie Dagen op 19 en 20 juni in Sterksel herkenbaar aan een sticker.

Ilona Lesscher‘Op VIC Sterksel doen wij heel uiteenlopend onderzoek. Vaak zitten daar ook innovaties en ervaringen bij die een varkenshouder direct thuis op het bedrijf kan toepassen’, ligt Sanne Boudewijns de stickeractie toe.
Voorbeelden zijn er legio. Boudewijns noemt de jutezak. Afkomstig uit het Pro Domi-kraamhok, maar ook prima toe te passen in iedere kraamstal. Andere voorbeelden zijn een extra trogje aan het begin van de speenperiode en het advies voor het aantal voer- en drinkplaatsen per gespeende big en vleesvarken.

Streptokokkencheck

Ook de Streptokokkenchecklist, ontwikkeld door het netwerk Streptokokken, krijgt een sticker. De checklist bestaat uit vragen die risicofactoren voor streptokokken in beeld brengen. ‘Vul je de checklist goed in, dan krijg je een goed beeld’, zegt dierenarts Rudolf Raymakers. Hij was betrokken bij de ontwikkeling ervan.
Wie handelt na de checklist perkt de risico’s in, maar is niet altijd van alle problemen af. ‘Zonder meer kennis kunnen we dit probleem op dit moment nog niet goed genoeg oplossen’, zegt Raymakers. Hij schat dat een kwart van de zeugenbedrijven kampt met problemen die worden veroorzaakt door streptokokken. De types 2 en 9 in het bijzonder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer