Varkenshouderij duikt in dal

Na drie goede jaren duikt de zeugenhouderij de komende maanden in het dal van de varkenscyclus. De eerste signalen daarvan kwamen eerder dit voorjaar, toen de biggenprijs zijn top niet haalde.

Ilona LesscherOp zeugenbedrijven lag de voerwinst in 2012, 2013 en 2014 met gemiddeld 600 euro boven het langjarig gemiddelde van 483 euro. Omdat er in de EU iets meer zeugen zijn en de VS meer varkensvlees via de wereldmarkt probeert af te zetten, verwacht econoom varkensproductie Robert Hoste van LEI Wageningen UR dat een periode van slechte prijzen volgt.
De varkenscyclus vloeit voort uit het samenspel tussen vraag - die vrij constant is - en aanbod, dat op dit moment te groot is. Dat resulteert in lagere prijzen, terwijl de biggen- en vleesprijs eigenlijk omhoog zouden moeten om de stijgende kosten van mestafzet (uiteenlopend van 13 tot 30 euro) en maatschappelijke eisen te compenseren.
Een rondje bellen langs kantoren van Abab, Accon AVM en Flynth bevestigt dat de situatie op een groot aantal bedrijven op dit moment problematisch is en de variatie tussen bedrijven enorm groot is. ‘Het eerste kwartaal hoort voor zeugenhouders het beste te zijn. Dat van 2015 was de slechtste van de afgelopen vijf jaar’, zegt Patrick Janssen van Accon AVM.

Liquiditeitsprobleem

Varkenshouders die de afgelopen drie jaar niet boven gemiddeld draaiden, zijn blij wanneer ze onder de huidige omstandigheden de eindjes nog aan elkaar kunnen knopen. ‘Bij wie nu liquiditeitsproblemen heeft, leggen we ook direct het continuïteitsvraagstuk op tafel’, reageert Kees Ligthart van Abab.
Als redenen worden de veranderde bancaire wereld en de beperktere buffercapaciteit van de toeleverende industrie genoemd. Er wordt hoe dan ook gesaneerd, forser dan in het verleden. Over de mate waarin, doen de accountantskantoren geen uitspraken.
De verwachting is dat de voerwinst dit jaar uitkomt op 425 euro, terwijl de kritieke voerwinst over alle bedrijven gemiddeld op 580 euro ligt. Op tijd anticiperen is dan de kunst, geeft Joan Jansen van Flynth aan. ‘Weten wanneer je tekortkomt en op tijd aankloppen voor aanvullende financiering.’
Accountantskantoren krijgen op dit moment veel aanvragen voor rendementsberekeningen en het maken van liquiditeitsprognoses, maar ook voor het doorrekenen van het langetermijnperspectief.
In de vleesvarkenhouderij is de laatste vijf jaar geen sprake meer van een ‘varkenscyclus’. Er zijn geen grote pieken en dalen en de voerwinst ligt rond de 95 procent van het langjarig gemiddelde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer