‘Phytophthora vrij stabiel’

De phytophthorapopulatie is vorig jaar qua samenstelling weinig veranderd ten opzichte van 2013. Dat blijkt uit de Europese phytophthorakaart.

Een team van onderzoekers heeft ook in 2014 gegevens verzameld over de verspreiding van de aardappelziekte phytophthora. Deze gegeven zijn in kaart gebracht en toegevoegd aan de kaart die EuroBlight sinds 2013 publiceert.
Binnen EuroBlight werken onderzoeksinstituten en het aardappelbedrijfsleven samen aan de beheersing van phytophthora. De kaart geeft inzicht in welke varianten van de ziekteverwekker phytophthora op de Europese aardappelvelden actief zijn.
In 2013 zijn 795 phytophthoramonsters verzameld en gedetermineerd, vorig jaar 1.552 monsters. Met een speciale techniek maken onderzoekers genetische ‘vingerafdrukken’.
Qua omvang is de phytophthorastam Blue 13 in Europa met 36 procent de grootste. In Spanje heeft de agressieve stam Blue 13 de oude stam EU2-A2 verdrongen. In Nederland en België neemt het aandeel Blue 13 ook toe.
Uit het onderzoek blijkt dat van de totale populatie per gebied bepaalde klonen phytophthora dominant zijn. Omdat de ene kloon beter bestand is tegen bepaalde fungiciden dan een andere, heeft dat gevolgen voor de beheersbaarheid van de ziekte. In Nederland gebeurt het in kaart brengen van de populaties al langer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer