Investeren+in+energiebesparing+loont
Nieuws
© nieuwe oogst

Investeren in energiebesparing loont

Met relatief lage inspanningen en investeringen in energiebesparingen is veel geld te verdienen. Zo leveren het goed onderhouden van meetwaaiers en een correcte afstelling van ventilatie en verwarming op een gemiddeld varkensbedrijf al snel een besparing op van 5000 euro.

Dat blijkt uit de analyse van het energieverbruik die DLV uitvoerde bij de deelnemers aan het praktijknetwerk Veenbronnen.

DLV voerde een energiescan uit bij de deelnemende varkenshouders uit de Veenkoloniën. Hierbij werd het verbruik van zowel gas als stroom van de zeugen- en vleesvarkenshouders in kaart gebracht en vergeleken met de referentienorm. Deze norm wordt jaarlijks vastgesteld op basis van de Agrovision-kengetallenspiegel.

Er waren grote verschillen in zowel stroom- als gasverbruik tussen de bedrijven. Het bedrijf met het laagste gasverbruik zat op 43 procent ten opzichte van de norm. Het bedrijf met het hoogste gasverbruik zat 32 procent boven de norm.

Extra kosten

32 procent boven de norm betekent bij een bedrijf van 600 zeugen al snel 6000 euro. Bij een bedrijf met 400 vleesvarkens is dit zo’n 300 euro aan extra kosten per jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer