Vogelgriep breidt nog uit

De hoogpathogene vogelgriep grijpt nog steeds om zich heen. Zo is de virusziekte gemeld in vooral de Verenigde Staten, Canada en Turkije. Het gaat om verschillende varianten: H5N2, H5N1 en H5N8, alle hoogpathogeen.

Instanties van de Amerikaanse deelstaten Minnesota, Iowa en Wisconsin meldden dinsdag dat er veertien nieuwe uitbraken zijn geconstateerd van vogelgriep. Het gaat om de hoogpathogene variant H5N2. Een deel wordt nog onderzocht op het type, waarschijnlijk een H5-virus.
De virusziekte sloeg toe op bedrijven met pluimvee en kalkoenen. In Minnesota werd een bedrijf met meer dan een miljoen kippen getroffen. In Iowa een leghennenbedrijf met 2,8 miljoen kippen. In Minnesota gaat het tot nu toe om tachtig besmette bedrijven met in totaal circa 5,34 miljoen stuks pluimvee, vooral legkippen en kalkoenen. Vooral Minnesota telt veel kalkoenen: 46 miljoen stuks.
In Iowa is het aantal besmette bedrijven opgelopen tot 25. Wisconsin sluit de rij met tien uitbraken.

Noodtoestand

De drie staten kondigden de noodtoestand af vanwege de snel verspreidende vogelgriep. Iowa deed dit als derde.
Hoe de vogelgriep zich heeft verspreid wordt nog onderzocht. De autoriteiten hopen dat warm lenteweer de verspreiding van het virus zal vertragen. Het kan niet overleven onder warme omstandigheden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer