Snelle kieming vroeggezaaide witlof

Peter Versluis heeft begin deze week witlof laten zaaien. Na twee dagen lag het zaad volgens de akkerbouwer in Bant al gekiemd in de rug.

Haijo DoddeBegin mei is vroeg om witlof te laten zaaien, erkent Versluis. ‘Veel specialisten verklaarden me voor gek. Maar op verzoek van de witloftrekker waarvoor wij op contract de pennen telen, heb ik de loonwerker gevraagd om maandag te zaaien.’
Loonbedrijf Vos in Bant was ook niet heel gelukkig met de timing, want hij moest nog snel zijn zaaimachine ombouwen van uien naar witlof. Het perceel van bijna 4 hectare op het bedrijf van Versluis in Bant is in een middag gezaaid. Tijdens het zaaien controleerde een medewerker van het loonbedrijf of de elementen niet stroopten. Ook vulde hij het zaaizaad steeds bij.
‘Een week eerder hebben we de ruggen getrokken, ook onder goede omstandigheden’, vertelt de Flevolandse akkerbouwer. ‘Ik heb enkele keren met een thermometer het verloop van de bodemtemperatuur bijgehouden. Begin deze week liep dat in de ruggen op tot 25 graden. Twee warme dagen en een paar regenbuitjes zijn meestal genoeg voor een voorspoedige kieming.’
De vlotte kieming is volgens Versluis mede te danken aan het gebruik van geprimed zaaizaad. Het ras dat hij heeft laten zaaien is Atlas. De pennen zijn bestemd om op te zetten voor de vroege trek, vandaar dat op tijd zaaien gewenst is.
‘De start van de witlof lijkt nu goed. Voor de verdere ontwikkeling is het te hopen dat het de komende weken niet al te koud meer wordt’, aldus Versluis.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer