LTO+Gelderland+kien+op+bestaand+gebruik
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO Gelderland kien op bestaand gebruik

De overheid moet voor het beheer van Natura 2000-gebied Stelkampsveld in gemeente Berkelland niet morrelen aan het bestaand gebruik. Die waarschuwing geeft LTO Noord Gelderland af in een reactie op het conceptbeheerplan.

Het bestaand gebruik rond het natuurgebied tussen Borculo en Barchem is in 2008 en 2009 geïnventariseerd.

De overheid hanteert 31 maart 2010 als peildatum. Alle activiteiten die sindsdien ongewijzigd worden voortgezet, zijn op basis van de Natuurbeschermingswet vrijgesteld van een vergunningplicht.

Niet te star

LTO Noord Gelderland wijst erop dat de regeling voor het bestaand gebruik rond het Stelkampsveld niet te star moet worden gehanteerd.

Zo zijn wijzigingen in het gebruik mogelijk zolang deze activiteiten geen aantoonbare negatieve effecten hebben op de doelen voor het natuurbeheer.

In het voorlopige beheerplan is dat nog niet expliciet opgenomen, merkt LTO Noord Gelderland op. 'Bestaand gebruik moet goed worden geborgd in het beheerplan. Zoals we nu boeren, moeten we ook kunnen blijven boeren', zegt LTO Noord-bestuurder Agnes Gunnewijk.

Het wordt volgens haar zeker een onderwerp om de komende tijd in de bestuurlijke begeleidingscommissie te bespreken. 'Daarna kan de uitvoeringsorganisatie het uitwerken.'

Maatwerk

Gunnewijk pleit ervoor de mogelijkheden tot bedrijfsontwikkeling per bedrijf te bekijken. 'Het blijft maatwerk.'

Weer

 • Vrijdag
  34° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer