Gebr. Vereecken: Agrarisch Ondernemers

De gebroeders Leander en Peter Vereecken sprongen donderdagmiddag in Zeist een gat in de lucht, toen LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat bekendmaakte dat zij de Agrarisch Ondernemers 2015 zijn geworden.

Gebr%2E+Vereecken%3A+Agrarisch+Ondernemers
© LTO Nederland

Op het toneel van Hotel Theater Figi ontvingen beide fruittelers uit Dronten, leden van LTO Noord, de hoofdprijs: een cheque ter waarde van 12.500 euro.

De publieksprijs ging naar Ronald Pelgrom en Petra Boomsma uit Hummelo, die van de melk van hun koeien allerlei soorten ijs maken.

Appels en peren

Op hun bedrijf Vereecken Fruit doen Peter en Leander Vereecken meer dan appels en peren telen op 48 hectare. Ze verwerken het fruit, dat onder meer via bakkerijen en boerderijwinkels bij de consument terechtkomt.

De broers hebben voorts hun eigen schilmachine ontwikkeld. Uit de schillen en het klokhuis wordt sap geperst. Uit de pulp wordt stroop gemaakt of het wordt als voer afgezet.

Internetplatform

Voorts heeft het tweetal een internetplatform ontwikkeld, waarin negen telers participeren. Het is uitgegroeid tot een soort marktplaats, goed voor 10 procent van de Nederlandse handel. De broers halen alles uit het fruit, zelfs de warmte uit de peren wordt op het bedrijf gebruikt.

Juryvoorzitter Maat, opvolger van Aalt Dijkhuizen, bezocht met andere juryleden alle genomineerde bedrijven. 'Je voelt dan de passie van ondernemers. Je merkt dat ze allemaal iets extra hebben en dat ze zich op de markt onderscheiden door hun ondernemerschap.'

Jack Luiten

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer