Uitslag onderzoek Beerzerveld in mei

Beerzerveld - Provincie Overijssel doet onderzoek naar de hydrologische knelpunten in Natura 2000-gebied Beerzerveld bij Ommen. De resultaten daarvan worden begin mei bekendgemaakt.

Jacomien VoorhorstDe provincie bekijkt welke interne en externe maatregelen ervoor kunnen zorgen dat de hydrologische situatie in het natuurgebied kan worden verbeterd. LTO Noord Ommen heeft op dit onderzoek aangedrongen.
Volgens voorzitter Albert Dankelman van LTO Noord Ommen moet blijken of er goede alternatieven mogelijk zijn voor de bufferzone, die nu rond het gebied staat gepland.
Beerzerveld is een Natura 2000-
gebied met onder andere herstellend hoogveen. Om de habitatsoorten in het gebied te handhaven en te herstellen, is het nodig dat het natter wordt. Dat hoopt de provincie te realiseren door een bufferzone van 150 hectare rond het natuurgebied aan te leggen, waar de grondwaterstand eveneens omhoog moet.
‘Dat heeft ook weer consequenties voor boeren die grond naast de bufferzone hebben’, zegt Dankelman. ‘Die landbouwgrond ligt 1,5 meter lager dan de grond in de bufferzone. Het wordt dus in een veel groter gebied rond het Beerzerveld natter. Dat blijft echt niet beperkt tot de bufferzone.’
LTO Noord Ommen pleit al langere tijd voor alternatieve maatregelen voor het gebied. De afdelingsvoorzitter denkt aan een scherm tussen het natuurgebied en landbouwgrond.
‘Aanvankelijk zou dat niet kunnen vanwege bepaalde lagen die 6 meter diep liggen. Maar het blijkt nu dat die ondoordringbare lagen maar 80 tot 150 centimeter diep liggen’, vertelt Dankelman.
Of er alternatieven mogelijk zijn, zal begin mei blijken wanneer de onderzoeksresultaten bekend worden gemaakt. Via het ‘omwisselbesluit’ kan er dan voor worden gekozen om de bufferzone niet of maar gedeeltelijk aan te leggen.
De bufferzone stuit op nogal wat weerstand van boeren en burgers in het gebied. Ze worden weliswaar schadeloosgesteld voor vermindering van gewasopbrengst en waardevermindering van de grond. Er zullen ook agrarische bedrijven naar elders worden verplaatst en verlies aan grond wordt indien mogelijk gecompenseerd met grond.
Maar volgens Dankelman staan de meeste bedrijven daar niet op te wachten. ‘Die willen gewoon door blijven boeren.’

Kappen bomen

Inmiddels is Natuurmonumenten begonnen met het kappen van 130 hectare bos in het Beerzerveld. Ook dat moet verdroging tegengaan omdat de bomen veel water aan het gebied onttrekken. ‘Maar dat is weer ongunstig voor de depositie van stikstof’, stelt Dankelman. ‘En dus ongunstig voor de agrarische bedrijven.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer